Početna Gradske teme “Dani matematike u Novom Sadu” od 9. do 14. decembra

“Dani matematike u Novom Sadu” od 9. do 14. decembra

Manifestacija “Dani matematike u Novom Sadu” održaće se od 9. do 14. decembra na Prirodno-matematičkom fakultetu.

“Biće ovo putovanje kroz brojne primene matematike u svetu oko nas sa ciljem podizanja kvaliteta života: od predviđanja poplava i zemljotresa, očuvanja planetarnog ekosistema, optimalnog dizajniranja vozila i letelica, preko otkrivanja novih lekova i medicinskih pomagala, trgovanja na berzi i osiguranja imovine, do personalizovanih servisa za online kupovinu i zaštite privatnosti podataka na internetu. Iza svega ovoga stoji sofisticirana primena matematičkih alata iz domena statistike, mašinskog učenja, veštačke inteligencije, mehanike i dinamičkih sistema, teorije grafova, verovatnoće i teorije igara, kao i mnogih drugih oblasti matematike”, najavljuju sa PMF-a.

Matematička tribina “Primenjena matematika – nauka budućnosti” održaće se u utorak, 10. decembra, a specijalno je prilagođena učenicima srednjih škola. U okviru ove tribine će se predstaviti i novi studijski program Primenjena matematika koji kreće od oktobra 2020.

U petak, 13. decembra iz Beograda dolazi gost prof. Žarko Mijajlović koji će na specijalnoj sesiji Seminara za fiziku/astrofiziku održati predavanje o kosmološkoj konstanti i sudbini našeg svemira.

U subotu, 14. decembra je izložba plakata učenika srednjih škola pod nazivom “Matematička galerija 2019“. Pre dodele nagrada za najuspešnije plakate, održaće se predavanje prof. Teofanova, koje je namenjeno svim ljubiteljima matematike, a posvećeno je izvorištu matematičke teorije koju, između ostalih, koriste osiguravajuća društva, vlasnici kladionica, bankari i internet magnati.

U subotu je i okrugli sto “Obrazovanje i primena matematike – ideje, pitanja, izazovi“, namenjen pre svega profesorima osnovnih i srednjih škola.

Manifestaciju organizuju Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada i Srpsko naučno matematičko društvo, a ulaz je slobodan.

Ceo program manifestacije možete pronaći OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay