Početna Gradske teme Dani matematike u Novom Sadu

Dani matematike u Novom Sadu

0

U organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Društva matematičara Novog Sada i Ogranka SANU u Novom Sadu, od 18. do 27. novembra održava se tradicionalna manifestacija “Dani matematike u Novom Sadu“.

Ovaj svojevrsni praznik matematike počinje pub-kvizom KvizoMath 2021 u četvrtak, 18. novembra, u Bezza Caffeu. Sa početkom u 16 i 30 časova dočekuju vas kviz masteri matematičari sa 6 rundi po 10 miks pitanja iz geografije, istorije, književnosti, sporta, filma, prirodnih nauka, malo matematike, opšte informisanosti, food&drinks&cooking i jedan Song Quest. Učešće je besplatno, a najboljima sleduju lepe nagrade.

Petak je rezervisan za goste iz Češke, koji će na PMF-u održati dva naučna predavanja iz savremene matematike. U subotu, u Amfiteatru 7 u zgradi Departmana za matematiku i informatiku, sa početkom u 11 časova biće održana dva naučno-popularna predavanja, na koje pozivamo sve ljubitelje matematike, uključujući i učenike srednjih škola. Posle predavanja je proglašenje pobednika na konkursima Društva matematičara Novog Sada “Matematički Kalendar 2022.” i “Matematičke minijature 2021”.

Četvrtak, 25. novembar je dan posvećen našoj nedavno preminuloj sugrađanki, akademiku Olgi Hadžić. U Ogranku SANU u Novom Sadu, sa početkom u 17h, biće nekoliko kratkih predavanja, kao i muzički deo večeri, u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane ljubitelje matematike, sem poslednjeg dana, u subotu, 27. novembra, kada se održava akreditovan seminar za profesore matematike.

Detalje možete videti na sajtu Društva matematičara Novog Sada, www.dmns.edu.rs.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay