Početna Gradske teme Novi Sad sve bliži tome da dobije Arheološki park na Sajlovu

Novi Sad sve bliži tome da dobije Arheološki park na Sajlovu

0

Vlada Srbije donela je rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata u cilju izgradnje Arheološkog parka na Sajlovu.

Rešenje je doneto u skladu sa planom detaljne regulacije zapadno od Bulevara Evrope gde bi trebalo da bude izgrađen Arheološki park.

Takođe je, kako se navodi, usklađen sa planom detaljne regulacije za prostor za poslovanje u severozapadnom delu Novog Sada.

Skupština Grada Novog Sada je u septembru 2019. godine usvojila Plan detaljne regulacije prostora planiranog za arheološki park, a o samom parku priča se godinama unazad, još od kako su na ovom području 2010. godine pronađena izuzetna arheološka otkrića.

Arheološki park bi trebalo da pokriva prostor između Bulevara Evrope i Gradskog groblja površine od 12 hektara.

Arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i drugih ustanova koji su učestvovali u iskopavanju utvrdili su da je na tom mestu prisutno naseljavanje u kontinuitetu od ranog neolita (kameno doba) i pojave zemljoradnje na prostoru Panonske nizije, pa sve do novije istorije, odnosno našli su dokaze da ljudi ovde žive već sedam milenijuma.

Iskopane su zemunice, poluzemunice, ostaci nadzemnih kuća, sa pomoćnim objektima u okućnicama ekonomskih i komunalnih funkcija i veoma bogat fond pokretnih nalaza – upotrebnih predmeta, zanatskih proizvoda, delova pokućstva, priloga u grobovima i drugo.

Do danas je na Sajlovu arheološkim iskopavanjima obuhvaćen prostor od 12.800 kvadrata. U ovom uzorku je istraženo i dokumentovano više od 340 nepokretnih arheoloških objekata (313 naseobinskih objekata i 28 grobnih).

Urbanisti su predvideli da prostor budućeg Arheološkog parka bude podeljen na nekoliko delova koji će sadržati arhološki muzej, multimedijalni centar za posetioce, tematski park, informativni centar, naučno-istraživački centar sa radionicama, amfiteatar, parking, saobraćajnice i druge prateće sadržaje kao što je kafe-poslastičarnica.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay