Početna Aktuelno #HerojUlice2021: Andrijana Barjaktarević – Medicinska sestra koja roditeljima teško bolesne dece vraća...

#HerojUlice2021: Andrijana Barjaktarević – Medicinska sestra koja roditeljima teško bolesne dece vraća veru u ljude i život

0

Izbor u okviru akcije „Heroj ulice” koji treći put zaredom organizuju kompanija „Color Media Communications”, dnevni list „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, otvoren je 15. oktobra 2021. godine.

Iako je medicinska struka često na meti oštrih kritika i žalbi postoje svetli primeri o kojima se govori u superlativu i koji čuvaju ugled ovog časnog zanimanja. Među našim herojima tako se našla medicinska sestra Andrijana Barjaktarević, koja radi na hemato-onkologiji Dečije bolnice, o kojoj smo čuli sve najlepše, na prvom mestu da je divno biće, pre svega čovek i izuzetan zdravstveni radnik.

– Stručna, odgovorna, brza, zna “posao u prste’”, mila, nasmejana, topla, osoba od poverenja na koju se možete osloniti  u bilo koje doba dana i noći – samo su neki od epiteta i osobina koje o njoj navode mame Novosađanke.

Rekle su da niko ne ume da ohrabri roditelja kada je skrhan, niti da smiri uznemireno dete kao ona. Sestra Andrijana osvaja svako dete, a majke ostavlja bez daha.

– Kao prava lavica bori se da pomogne kao da su sva deca njena. Nikada joj nije teško da pruži negu, toplu reč, nacrta srce, cvet, a pri tom je jako stručna. I posle pet godina koje su prošle od lečenja, zovemo je kada nam nešto nije jasno – navodi mama Jelena kojoj se svojevremeno srušio ceo svet kada je njenom dvogodišnjem sinu dijagnostikovano da boluje od ALL (Akutne limfoblastične leukemije).

– Moj sin je lečen od ALL na hemato-onkološkom odeljenju tokom 2015. godine sa navršene tri godine. Teške trenutke tokom lečenja olakšalo nam je osloblje, a posebno sestra Andrijana, koju je svaki pacijent zvao drugačije od milošte. Moj Nikola je zvao Anđa. Njena neverovatna energija nam je svima bila od velike pomoći – završava Jelena.

Sama Adrijana ističe da je recept za sreću i zadovoljstvo ljubav prema poslu koji se obavlja, kao i da je u mnogim situacijama najbolji lek osmeh i iznad svega dobra komunikacija.

– Optimizam i pozitivan stav su pola izlečenja. Razumevanje, bliskost, toplina, tolerancija i podrška su put kojim se ide u pobedu u borbi protiv neprijatelja zvani kancer zaključuje sestra Andrijana.

Da li vaša ulica ili kvart imaju nekog heroja kojim se svi ponosite? Nekog ko uređuje zajedničko dvorište ili prilaz zgradi? Nekog ko je poznat po tome što se brine o starima i osobama sa invaliditetom, donosi im hranu i pomaže u kućnim poslovima? Nekog ko zbrinjava i hrani napuštene životinje? Nekog koga deca u ulici jednostavno obožavaju pošto im uvek posećuje pažnju, kupuje im sladoled i igra se njima? Ako poznajete nekog takvog prijavite ga na konkurs “Heroj ulice” putem mejl adrese: herojulice021­@gmail.com

Predložene sugrađane obići će novinarske ekipe i uraditi reportaže sa njima i njihovim komšijama.

Nakon zatvaranja konkursa 15.12.2021. godine, biće održan izbor, a na prijemu u Gradskoj kući svi prijavljeni dobiće simbolične nagrade i plakete.

Pobednika ovogodišnjeg konkursa očekuje nagradno putovanje.

Foto: Privatna arhiva