Početna Gradske teme Dečija bolnica u Novom Sadu dobila vrednu donaciju

Dečija bolnica u Novom Sadu dobila vrednu donaciju

0

U okviru kampanje “Tako mali da bi u srce stali” Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada dobio je aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, a donatori su UNICEF i kompanija Delez Srbija.

Aparat je namenjen lečenju beba koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja i on sprečava oštećenja mozga kod novorođenčadi savremenom metodom kontrolisanog snižavanja temperature.

Kampanja kroz koju se dodatno opremaju neonatalne jedinice u Srbiji pokrenuta je krajem prošle godine i ima za cilj doprinos smanjena smrtnosti prevremeno rođenih beba.

Vrednost aparata je 2.419 000 dinara, a još jedan će otići u Centar za neonatalogiju u Kragujevcu koji će dobiti i prvo ambulantno vozilo za prevoz prevremeno rođene i bolesne novorođenčadi.

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi 4000 beba. Prema statistici svakoga dana njih sedam zahteva urgentnu podršku, a prevremeno rođenje odgovorno je za više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi u zemlji.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay