Početna Gradske teme “Progovori da vidim ko si”: Počele radionice pravilnog izražavanja za novosadske školarce

“Progovori da vidim ko si”: Počele radionice pravilnog izražavanja za novosadske školarce

0

Radionica “Progovori da vidim ko si” održana je juče u Arhivu Grada Novog Sada, a projekat je namenjen učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola.
Radionica se bavi pravilinim izražavanjem, a organizuje je Udruženje “Izražajnost” pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Prisutne polaznike je, tom prilikom pozdravio načelnik Gradske uprave za obrazovanje Radovan Kovačević.

Mi smo prepoznali značaj seminara o usmenom izražavanju koji se realizuje u okviru nacionalnog projekta “Negujmo srpski jezik”, a namenjen je zaposlenima u školama. Smatrali smo da takvu obuku treba da prođu i učenici, jer upravo oni u komunikaciji najviše koriste strane reči i prečice, te smo opredelili sredstva kako bi projektom bilo obuhvaćeno i 300 učenika osnovnih i srednjih škola iz našeg grada – izjavio je Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da škola određuje odabir učenika koji su nadareni za srpski jezik i književnost, kako bi na najbolji način sve što nauče na radionicama preneli svojim vršnjacima kroz naredni period u svakoj školi pojedinačno. Dodaje da je Gradska uprava za obrazovanje ove godine realizovala pored Vidovdanskih nagrada, u saradnji Gradske uprave zaštite životne sredine, dodelu bicakala za najbolje učenika, a juče je jedana grupa najboljih učenika otputovana na nagradno četvorodnevno puntovanje po Srbiji, koje je zamensko putovanje za Krf.

U okviru seminara, na teme pravilnog izražavanja, dikcije, verbalne i neverbalne komunikacije učenicima će govoriti komunikolog Slobodan Roksandić, glumci Milan Bosiljčić i Marko Milovanović i univerzitetski profesor tehnike glasa dr Agota Vitkai Kučera.

Prema rečima osnivača Udruženja “Izražajnost” Milana Bosiljčića cilj radionica je da se mladi podstaknu da koriste više reči, da se jasnije izraze i da se kultura njihovog govora podigne ni viši nivo.

Ideja je da 300 mladih, kroz radionucu od 40 časova, obučimo kroz neformalnu kulturu govora, kao jedna važan obrazovani deo njihovg razvoja, podstaknemo mlade kako bi usavršavali svoje govorne navike, to je socijalna veština dvadestprvog veka, način kako se izražavamo, kako da kažemo ono do čega nam je stalo – istako je Bosiljčić.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay