Početna Gradske teme Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izabran bez kvoruma

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izabran bez kvoruma

0

Nakon što je dosadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica ponovo izabran na funkciju, postupak biranja dekana biće ponovljen, jer na sednici nije prisustvovalo dovoljno članova Saveta fakulteta.

Kako odgovaraju iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, za izbor dekana neophodno je da prisustvuje najmanje dve trećine članova Saveta, u skladu sa Statutom. Međutim, sednici na kojoj se birao dekan prisustvovalo je 11 od 17 članova. Dve trećine od 17 iznosi 11,33, odnosno više od 11, pa je, kažu u Sekretarijatu, za izbor dekana potrebno da sednici prisustvuje najmanje dvanaest članova.

Sam dekan uputio je Inicijativu za ponavljanje postupka izbora, pošto se, kako je naveo, u javnosti pojavila sumnja i dilema u vezi sa rezultatom glasanja. Ipak, sudeći po njegovom obrazloženju, on nije saglasan sa ocenom sekretarijata. Kako je u ovom dokumentu objasnio, kada se 11,3 zaokruži, to daje manji broj, odnosno 11, pa je samim tim, sednici prisustvovalo dovoljno članova Saveta. Svoje tumačenje ne ocenjuje kao grešku, ali navodi da “statutom Fakulteta ova okolnost nije precizno utvrđena”.

Sednica na kojoj će se razmatrati ova inicijativa, održaće se u utorak, 22. decembra, a ukoliko je Savet prihvati, postupak izbora biće ponovljen na istoj sednici. Nejasno je, međutim, ukoliko je stav Pokrajinskog sekretarijata takav da kvoruma sigurno nije bilo i da izbore treba ponoviti, zašto se kao tačka dnevnog reda na sednici našlo i razmatranje dekanove inicijative, umesto samo ponavljanje postupka izbora, kao i zašto nije već stavljena van snage odluka o izboru dekana.

U Sekretarijatu još dodaju da izostanak kvoruma znači da se sednica mora sazvati ponovo, kako bi se “odluke katedri i veća valorizovale donošenjem odluke organa koji bira i razrešava dekana”.

Dekanovu inicijativu za ponavljanje postupka biranja tumače kao “ponašanje u cilju staranja o zakonitosti rada fakulteta”.

Izbori za dekana Poljoprivrednog fakulteta raspisani su u oktobru ove godine, iako bi mandat novoizabranom dekanu trebalo da počne tek u oktobru 2021. godine. Jedini kandidat bio je dosadašnji dekan, dr Nedeljko Tica. Njegovu kandidaturu potvrdilo je sedam od deset katedri, sa 110 od 202 glasa za.

Ovo nije prvi put da se na Univerzitetu u Novom Sadu dešava problem u kalkulaciji za postojanje kvoruma. Pre nekoliko meseci je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a kasnije i Ministarstvo prosvete naložilo Savetu Medicinskog fakulteta da stavi van snage odluku o izboru dekana zbog nepostojanja kvoruma za odlučivanje o izboru. Na ovoj sednici je bilo prisutno 15 članova od ukupno 23, a kvorum je bio 15,33 (odnosno 16), zbog čega su i nadležni Sekretarijat i Minsitarstvo naložili da se odluka o izboru stavi van snage i pokrene novi postupak.

Podsetimo, u Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu pokrenut je istražni postupak protiv dekana Nedeljka Tice i još tri profesora zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja. Prema saznanjima, moguće malverzacije na Poljoprivrednom fakultetu zbog kojih je podneta krivična prijava, u vezi su sa kupovinom i korišćenjem poljoprivredne mehanizacije (traktor, sejalica, prikolice, tanjirača, džip, kontejneri za transport goriva i slično), nezakonitom isplatu autorskih honorara, podelom zarade od obrade državnog zemljišta, manipulacijom sa ispitnim prijavama, kao i isplatom uvećane zarade.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia