Početna Gradske teme Karlovci planiraju hotelski kompleks koji će zauzimati 9.000 kvadrata Čerata

Karlovci planiraju hotelski kompleks koji će zauzimati 9.000 kvadrata Čerata

0

Opština Sremski Karlovci će u budžetu za 2021. godinu izdvojiti više od četiri miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju infrastrukturnog uređenja pristupne saobraćajnice za hotel.

Kako je navedeno u Odluci o budžetu za 2021. godinu, planirano je povećanje prihodne strane budžeta u većem iznosu od preporuka nadležnog ministarstva zbog otpočinjanja radova na izgradnji hotela sa četiri zvezdice, sa spa i velnes sadržajima površine oko 9.000 kvadrata, sa 90 soba i približno 90 zaposlenih.

“Početak izgradnje je planiran za jun 2021. godine, a završetak za 2023. godinu. Približna vrednost investicije iznosi 18 miliona evra, a investitor je ‘Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD’ iz Budimpešte, Mađarska”, piše u Odluci.

Ova firma je, inače, krajem septembra osnovala podružnicu u Srbiji. Kao zakonski zastupnik vodi se Žanet Ola, koja je i direktorka majke firme u Mađarskoj. Međutim, adresa za prijem elektronske pošte vodi se na Arpada Zavarka, novosadskog advokata i počasnog konzula Mađarske u Novom Sadu.

Kako saznajemo, mađarska firma je već kupila zemljište površine 3.719 kvadrata na Čeratu, što znači da joj nedostaje još nešto više od pet hiljada kvadratnih metara za površinu hotelskog kompleksa koja je najavljena.

Navodi se da se ova investicija planira na osnovu dostavljenog Pisma o namerama, koje je investitior uputio 14. jula ove godine.

“Opština će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve neophodne aktivnosti za uspešnu realizaciju investicije. Do kraja drugog kvartala 2021. godine planirani su radovi na pripremanju i opremanju građevinskog zemljišta, radovi na komunalnoj infrastrukturi i obezbeđivanju pristupa investitoru u delu obezbeđivanja pristupnih saobraćajnica, uređenja površina javne namene na potezu Čerat”, dodaje se.

O ovoj investiciji, vrednoj 18 miliona evra, do sada se nije puno znalo. U dva navrata je predsednik opštine Aleksandar Stojkečić komentarisao poduhvat za list “Dnevnik”. On je u novembru ove godine rekao da su sklopljeni ugovori o kupoprodaji parcela na Čeratskom bregu, te da je gradnja sve izvesnija. Tada je i naveo da će obaveza opštine biti da obezbedi komunalnu i putnu infrastrukturu do hotela, što će zahtevati i određene izmene u urbanističkim planovima.

Iako se u budžetu navodi da će izgradnja početi u junu 2021. godine, nigde se ne kaže da li će iduće godine opština uložiti i u ostatak svojih obaveza, odnosno obezbeđivanje infrastrukture, već samo stoji izrada dokumentacije. U kapitalnim investicijama opštine za 2022. i 2023. godinu, navedena je stavka “partnerno uređenje sa pratećom infrastrukturom” koja podrazumeva arhitektonske radove, saobraćajnice, hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije i slično, ali se ne navodi na koji deo Karlovaca se odnosi. Na ovu stavku će opština potrošiti više od 250 miliona dinara. Nejasno je da li se ova investicija odnosi na uređenje nekog drugog dela Karlovaca ili u nju ulazi i uređenje saobraćajnica ka Čeratu i infrastrukture u tom delu naselja.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia