Početna Gradske teme Podrška iz Hrvatske: Delegacija Rijeke u poseti Novom Sadu

Podrška iz Hrvatske: Delegacija Rijeke u poseti Novom Sadu

0

ThinkstockPhotos-175648615

U trci Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine pred novosadskim organizacionim timom, kao i svim Novosađanima veliki je izazov, ali i veliki posao, kako bi Novi Sad poneo tu prestižnu titulu. Tim povodom Novi Sad je posetio i tim iz Rijeke, koja je proglašena evropskom prestonicom kulture 2020. godine.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je postao Evropska prestonica kulture za 2020. godinu. U organizacionom timu ističu kako to predstavlja veliku čast i radost za taj grad, ali da iza toga stoji ogroman rad i trud velikog broja ljudi.

U procesu kandidature veoma je bitno učenje i saradnja između gradova, te su tako Riječani preneli svoje savete i iskustva Novosađanima.

Aktivirajte celi grad, aktivirajte celi svoj kulturni i kreativni sektor, ali aktivirajte građane. Mislim ovo je važno, da oni sažive sa ovim projektom, da osete koju mogućnost grad dobija sa ovom kandidaturom – kaže Irena Kregar Šegota, izvršna koordinatorka projekta “Rijeka 2020”.

Novi Sad je ušao u finale za Evropsku prestonicu kulture, međutim, izazovi i pravi posao tek predstoje.

Zaista se trudimo svim snagama da nešto što u nekim prethodnim periodima je urađeno dobro ili manje dobro da nadomestimo i da probamo da u ovom periodu koji nam je preostao, a nema ga puno da zaista tu drugu aplikaciju koju takođe treba da pošaljemo i prezentujemo u Briselu sredinom oktobra uradimo na najbolji mogući način – kaže Nemanja Milenković, predsednik organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

I Novosađani i Riječani tvrde da titula Evropske prestonice kulture donosi velike prednosti gradu. Prvenstveno postane vidljiviji, zatim mnogi infrastrukturni projekti počinju da se realizuju i što je najvažnije, takvo priznanje se veoma pozitivno odražava na ukupan razvoj kreativnog i kulturnog sektora. Sve informacije u vezi sa kandidaturom Novog Sada mogu se pronaći na sajtu Novi Sad 2021.

Izvor: RTV
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos