Početna Gradske teme Deo radova u Kineskoj četvrti gotov do 15. avgusta

Deo radova u Kineskoj četvrti gotov do 15. avgusta

0

Deo radova na Bulevaru despota Stefana, u Kineskoj četvrti, trebalo bi da bude gotov do 15. avgusta. To je najavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska gradilišta.

Radovi obuhvataju izgradnju infrastrukture i to vodovoda, kanalizacije i crpne stanice, zatim izgradnju saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, hortikulturno uređenje i postavljanje mobilijara i urbane opreme. Uređenje javnih površina izvodi se u više faza, a juče je počelo asfaltiranje kolovoza.

– Očekujem da ćemo 15. avgusta pustiti saobraćaj kroz Bulevar despota Stefana. U pitanju je deo investicije koja se odnosi na veliki kapitalni projekat buduće posebne kulturno-omladinske zajednice ili celine, tzv. Kineske četvrti. To će potpuno promeniti krvnu sliku grada, u smislu stvaranja boljeg ambijenta za ljude koji se bave kulturnim stvaralaštvom, informacionim tehnologijama, starim zanatima, omladinskim organizacijama i slično. Ovaj lokalitet biće jedan dobitnički miks različitih društevnih organizacija i delatnosti koje do sada nisu bile stacionirane na jednom mestu ili su radile nedovoljnim kapacitetom. Posebno je važno i što će ovi radovi dovesti do toga da saobraćaj normalno funkcioniše na ovom bulevaru i kad su velike padavine – naveo je Vučević.

Ova investicija, koju sprovodi Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije uz podršku Vlade Srbije, vredna je oko 250 miliona dinara, a to je samo za parterno uređenje. Istovremeno, počeće rekonstrukcija objekata unutar Kineske četvrti, što podrazumeva i izgradnju zgrade Opensa, najavio je Vučević.

– Ponosam sam na to što je Limanski park, koji se naslanja na pomenuti bulevar, dobio novo dečje igrališe na zahtev Mesne zajednice “Liman III”, što se kompletno rekonstruiše skejt parka i što se grade mini skejt park i basket teren – naveo je Vučević i dodao da je predviđeno da na mestu parkovskih baraka bude poslastičarnica.

Sve saobraćajnice unutar Kineske četvrti su popločane granitnom kockom, a do sada su tamo izgrađeni nova vodovodna i kanalizaciona mreža sa crpnom stanicom, pešačke i biciklističke staze, parkinzi, novo javno osvetljenje sa LED rasvetom. Sledi uklanjanje stare trafo stanice i povezivanje crpne stanice na novu trafo stanicu.

Prva faza radova koja je u toku, obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike “Petar Drapšin”, a radovi se odvijaju u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje taj bulevar sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama unutar kompleksa.

Deo druge faze radova predviđen je Programom uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu kroz nastavak radova na izgradnji infrastrukture (vodovod, kanalizacija), saobraćajnih površina, javnog osvetljenja, ozelenjavanju i postavljanju urbanog mobilijara.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs