Početna Gradske teme Deo Rotkvarije stavljen pod zaštitu

Deo Rotkvarije stavljen pod zaštitu

zastitaZavod za zaštitu spomenika kulture stavio je deo Rotkvarije na spisak kulturnih dobara koje uživaju prethodnu zaštitu.Radi se o 33 kuće koje se nalaze u ulicama Lukijana Mušickog (od 12 do 31, sem broja 27) Arhimandrita Jovana Rajića (1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 12 i 14) i Vuka Karadžića (23, 25, 27, 29 i 31).

Kako navode u Zavodu, ulice Lukijana Mušickog i Vuka Karadžića, zajedno sa delom ulice Arhimandrita Jovana Rajića, predstavljaju još uvek celovit graditeljski ambijent, koji je pre nekoliko decenija imao daleko veći obuhvat, kao prepoznatljiv element istorijskog dela Novog Sada, poznatog pod nazivom Rotkvarija.

“Na osnovu postojeće arhivske građe, odnosno sačuvanih originalnih planova većeg broja kuća, može se videti da je graditeljsko nasleđe u Ulici Lukijana Mušickog i njenoj okolini nastajalo od druge polovine 19. veka do Drugog svetskog rata, te da su zastupljeni uglavnom svi tada vladajući stilovi, od istorizma, secesije do moderne. Od graditelja i projektanata, koji su svojim delima već bili prisutni u gradu, na prostoru ovog dela grada stambene kuće (uglavnom parterne i visokoparterne) projektovali su Anton Tikmajer, Filip Šmit, Viljem Lerer, Vulko Aleksandar, Frank Stefan i drugi”, navode u Zavodu.

Podsetimo da stavljanje nekog objekta pod prethodnu zaštitu ne znači da će taj objekat i opstati, jer su Novosađani svedoci da se proteklih godina mnoge takve zgrade i kuće ruše do temelja. Takav primer su trščare u Ulici kraljevića Marka ili zgrada Komunalne banke u centru, kod Galvne pošte, koje su srušene kako bi se na njihovom mestu sagradili soliteri.

Autor: 021.rs