Početna Gradske teme Novosadski studenti ponovo poručuju fakultetima: “Nemamo i ne damo”

Novosadski studenti ponovo poručuju fakultetima: “Nemamo i ne damo”

protest_studenti1Novosadski studenti zakazali su za utorak, 1. novembar novi, drugi u nizu protest u naporima da fakulteti ukinu nezakonitu naplatu dodatnih troškova studiranja i stanu na put korupciji u visokom obrazovanju.Naplata ovih troškova, u koje se ubraja overa semestra, prijava ispita, pa čak i razgovor sa dekanom, ustanovljena je kao nezakonita i ukinuta na fakultetima u Beogradu. Univerzitet u Novom Sadu najavio je donošenje akta kojim će se ukinuti ovi besmisleni troškovi, ali doneti akt nije ukinuo nijedan trošak prema studentima u Novom Sadu. Javnost je ostala uskraćena za objašnjenja zbog čega se UNS oglušio o preporuke Ministarstva prosvete.

Studentski Pokret Novi Sad zato ponovo poziva sve studente da u što većem broju dođu na još jedan protest i zbor, kao sledeći korak studentske borbe za kvalitetno obrazovanje.

“Još jednom podsećamo na zahteve koji su usvojeni na prethodnom Zboru koji je održan 18. oktobra. Da sve visokoškolske ustanove obustave dodatnu naplatu svih redovnih usluga i troškova studiranja, potpuna transparentnost u radu fakulteta, sprečavanje i sankcionisanje bilo kakve vrste nepotizma, ukidanje naplate polaganja ispita u apsolventskim i vanrednim rokovima, čija je cena polaganja obično drastično veća od redovnih rokova garantovanih Zakonom o visokom obrazovanju”, poručuju u Studentskom pokretu Novi Sad.

Studenti su sve zahteve izglasane na Zboru studenata uručili lično i poslali rektoru, Studentskom parlamentu UNS, kao i upravama svih fakulteta. Takođe su iste pozvali da nam se pridruže i podrže protest i zbor studenata.

“Napominjemo da je dugoročan zahtev Studentskog pokreta Novi Sad javno finansirano obrazovanje iz budžetskih sredstava koje će pokrivati celokupne troškove studiranja u Republici Srbiji”, apeluju u ovoj neformalnoj organizaciji studenata u Novom Sadu, ali i šire.

Protest je zakazan za 14 časova ispred zgrade Rektorata, odakle će uslediti i protestna šetnja kroz kampus. Nakon toga će biti organizovan još jedan Zbor studenata.

Dodatne informacije o protestu možete da pogledate OVDE.

Kako je bilo na prošlom protestu pogledajte OVDE.

Autor:021.rs