Početna Danas u gradu Ponovo raste plata u Novom Sadu, ali ne “običnim” građanima

Ponovo raste plata u Novom Sadu, ali ne “običnim” građanima

0

NovacNovosađani su u septembru u proseku zarađivali 1.000 dinara više u odnosu na avgust, pokazuje novi izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.Prema novim podacima, prosečna bruto plata u Novom Sadu je u septembru iznosila 72.410 dinara, a prosečna neto tj. plata bez poreza i doprinosa iznosila je 52.517 dinara, oko 1.000 dinara više u odnosu na avgust.

Kao i do sada, Novosađani imaju najviše plate u Vojvodini, dok je najniža zarada, kao i prethodnog meseca, u Bačkom Petrovcu i iznosi 31.382 dinara. Interesantno je da je i Bački Petrovac beležio rast u iznosu zarade proteklog meseca za oko 1.000 dinara, kao i većina opština u Vojvodini.

Kako je 021 u nebrojeno navrata pisao, ovi podaci samo su statistički odraz, dok istovremeno ista, zvanična statistika pokazuje da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo.

Prosek plata u Novom Sadu ne dižu Novosađani prosečnih zarada, već oni izrazito bogati privatnici, službenici i direktori, kojih je s razvojem privatne prakse sve više. Većina zaposlenih kod privatnika nisu dobili povišicu godinama, te su im plate još uvek na nivou od pre nekoliko godina, kada je prosek bio oko 30.000 dinara.

Takođe, gradske sirotinje je sve više. Prema poslednjim istraživanjima (koja se rade jednom godišnje i najsvežiji obrađeni podaci se odnose na prošlu godinu), na ivici siromaštva živi 25,4 odsto građana. Više o siromaštvu u Novom Sadu čitajte u našoj analizi OVDE.

Takođe, Novosađani svakog meseca na hranu, račune i transport troše više nego što zarađuju. Da bi skrpili kraj sa krajem, nedostaje im oko 1.000 dinara. Novosadska porodica mesečno utroši skoro 59.000 dinara na komunalije, transport, a najviše na hranu i piće.

Novosađani prihode imaju pretežno iz redovnog radnog odnosa (zaposlenja), a Novosađani su u anketi za Republički zavod za statistiku uglavnom rekli da zarađuju oko 31.000 dinara. Penzija je najvećem broju Novosađana oko 18.000 dinara, van posla zarađuju oko 2.000 dinara, a “siću” u prihodu imaju iz nature, socijalnih primanja, raznih dobitaka i poklona.

Više o potrošnji u Novom Sadu čitajte OVDE.

Autor: 021.rs