Početna Danas u gradu U Betaniji za pet godina ostavljeno 40 beba, uzrok najčešće beda

U Betaniji za pet godina ostavljeno 40 beba, uzrok najčešće beda

betanijaU prethodnih pet godina u Betaniji je bilo 40 slučajeva kada su majke koje su se u ovoj ustanovi porodile ostavile svoju tek rođenu decu.

Majke koje ostave decu najčešće navode da ne mogu da vode računa o njima, a bebe ostaju u porodilištu dok im Centar za socijalni rad ne pronađe adekvatan smeštaj.

Prema statističkim podacima, 16 devojaka koje nisu prihvatile svoju decu, odnosno njih 40 odsto, ima od 19 do 24 godine života, a po sedam majki, njih 17,5 odsto, ima između 14 i 18 godina, od 25 do 30 godina, kao i starijih od 38 godina, dok su u kategoriji od 31 do 37 godina njih tri, odnosno 7,5 odsto.

Završenu osnovnu školu ima 20 porodilja, 50 odsto, s nepotpunom osnovnom školom i završenim kursom ih je po sedam, 17,5 odsto, a sa završenom srednjom školom ih je šest, što čini 15 odsto. Među njima, 34 su domaćice, a njih šest su učenice. Nevenčane su 34 žene, a njih šest je u braku“, kažu u novosadskom porodilištu za “Dnevnik”.

Psiholog na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Aleksandra Ančić kaže da u većini slučajeva žene koje ostavljaju decu navode da to čine jer nemaju uslove za odgovarajuću brigu i negu deteta. Mlade majke navode loše socio-ekonomske i materijalne uslove života, izostanak podrške porodice i partnera, konfliktne odnose u porodici, te probleme u partnerskim odnosima.

Ovi mališani, prema proceduri, ostaju u novosadskom porodilištu sve dok Centar za socijalni rad ne obezbedi odgovarajući smeštaj za novorođenče.

Podsetimo, prošlog petka tek rođeni dečak ostavljen je u platnenoj torbi, kod Betanije. Opširnije o ovom slučaju možete pročitati OVDE.

Autor: Dnevnik