Početna Gradske teme FOTO: Novosađanin preko interneta prodaje arheološko blago Vojvodine

FOTO: Novosađanin preko interneta prodaje arheološko blago Vojvodine

581077d948caf-mac kupujem prodajemArheološko blago Vojvodine, 3.000 godina star mač, nekoliko danas se prodaje preko internet oglasa po ceni od 5.000 evra.Oglas za prodaju ovog vrednog arheološkog predmeta je dao Novosađanin Vladimir Veselinović koji za 021.rs navodi da se na to odlučio jer od Muzeja Vojvodine nije dobio ponudu za koju bi bio spreman da preda bronzani mač iz XI veka pre nove ere. On za 021.rs navodi da je mač/bodež dugačak 54 centimetara i da je u njegovoj porodici decenijama, a da je tek 2015. godine kada ga je dao na ekspertizu, saznao za njegovu starost.

Uz sam oglas je postavio je i mišljenje Muzeja Vojvodine u kome se navodi da je u pitanju mač tipa Aranjoš kojem nedostaje završetak drške i da je ovo najbolje očuvani primerak ovog tipa u Bačkoj, kao i da je u pitanju redak i dobro očuvan primerak.

Muzej Vojvodine je takođe u istom dokumentu naveo da na osnovu člana 15. Zakona o kulturnim dobrima nisu u mogućnosti da izdaju dozvolu za izvoz arheološkog predmeta koji u uživa prethodnu zaštitu.

Veselinović za 021.rs kaže da mu je Muzej Vojvodine dao ponudu za otkup, ali da nije pristao na cenu.

“Kako je meni bilo rečeno prilikom ponude krajem 2015. godine, njihov budžet za otkup predmeta za tu godinu je bio skoro prazan pa je i ponuda bila takva kakva jeste. Pominjali su da će Pokrajina raditi rebalans budžeta za tu godinu i da postoji mogućnost da i Muzeju Vojvodine pripadne neki deo sredstava. To se izgleda nije desilo jer me posle toga niko nije kontaktirao”, priča ovaj Novosađanin za naš portal.

On navodi da nije imao nameru da mač proda van zemlje, ali da je davanjem oglasa na internetu želeo da skrene pažnju i drugih državnih ustanova u Srbiji da otkupe mač.

“Kao sto i u oglasu piše, “kao kulturno dobro, pravo preče kupovine imaju ovlašćene institucije, ali ako se ovlašćene institucije ne jave u nekom razumnom roku ja zadržavam pravo da mač/bodež prodam nekom ko ima prijavljen boravak na teritoriji Srbije jer mi je prodaja i iznošenje van zemlje zabranjena. Minhenska aukcijska kuća “Herman Historica” je zainteresovana da uvrsti u svoj katalog ovaj mač/bodež i stavi ga na prodaju, ali pošto imam zabranu iznošenja i trajnog izvoza iz zemlje istog, morao sam da ih odbijem. Početna cena koju su mi ponudili je više nego zadovoljavajuća, ali zakoni su tu sa razlogom i tu su da se poštuju”, kaže Vesleinović za 021.

Sada kada je mač ponudio na internetu, javili su mu se iz Narodnog muzeja iz Beograda ali za sada još nisu dali cenu, tako da se nada da će oni kao državna institucija ili neka druga ustanova otkupiti mač/bodež i tako omogućiti da ovo vredno arheološko blago iz gvozdenog doba ostane u Srbiji.

On je dodao i da se mač sada nalazi u senfu u banci i da će tu ostati dok se ne nađe kupac, iako je prethodno godinama služio čak i kao dečija igračka i stajao po raznim ćoškovima kuća i stanova koje je njegova porodica koristila.

U Muzeju Vojvodine su za 021.rs potvrdili da su upoznati sa postojanjem ovog mača i da su svojevremeno dali ponudu za otkup, ali da vlasnik nije pristao. U ovoj ustanovi navode i da kada se radi o otkupu predmeta njihov budžet nije velik, pa su tako u ovoj godini za to imali na raspolaganju 500.000 dinara.

Autor: 021.rs