Početna Gradske teme Desetine organizacija protiv čuvara kontejnera

Desetine organizacija protiv čuvara kontejnera

0

Desetine organizacija i udruženja najoštrije su osudile angažovanje privatnog obezbeđenja radi čuvanja kontejnera u Novom Sadu, apelujući na odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina.

Organizacije i udruženja iz Srbije navele su da je odluka Gradske čistoće da angažuje čuvare usmerena na sprečavanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina da sakupljaju otpad iz kontejnera u Novom Sadu, čime “ekonomski najranjiviji članovi i članice našeg društva obezbeđuju osnovnu egzistenciju za sebe i svoje porodice“. Oni pozivaju Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da pokrenu proces inkluzije neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina.

U borbi za goli opstanak, u Srbiji 30.000 neformalnih sakupljača obavlja društveno koristan posao sakupljanja otpada za reciklažu i odgovorno tvrdimo da je najveći napredak u ovoj oblasti Republika Srbija ostvarila zahvaljujući njihovom radu. Prema podacima Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada preko 80% količina koje recikliraju domaće fabrike za reciklažu PET boca dolazi od neformalnih sakupljača, dok javna komunalna preduzeća sakupe samo 1% otpadnog starog papira koji se reciklira u Srbiji“, navodi se u pismu.

Organizacije ukazuju da po srpskim zakonima vlasništvo nad komunalnim otpadom pripada komunalnom preduzećima, ali da je odluka Gradske čistoće i pored toga “atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije“, te da angažovanje čuvara kontejnera, “predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava“. Sa stanovišta ekonomije, po njihovim rečima, to predstavlja “nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe“.

Kristina Cvejanov iz Asocijacije reciklera kaže za 021 da ukoliko mera Gradske čistoće bude imala efekat, značajan broj sakupljača sekundarnih sirovina neće moći da obezbedi egzistenciju svojim porodicama.

U razgovoru sa njima vidimo da su veoma zabrinuti i da ne mogu da sagledaju šta će biti konsekvence niti da predvide situacije njihovih susreta sa predstavnicima privatnih firmi zaduženih za fizičko obezbeđenje i da li će nakon toga uslediti formalna hapšenja. Među sobom pričaju o tome da bi mogli da organizuju nekakvu akciju, ali je sve to na nivou ideje“, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da trenutno preovladava stav da će apeli, ali i oštra reakcija javnosti, promeniti odluku Gradske čistoće. Ipak, po svemu sudeći to se neće dogoditi, jer je ovo preduzeće već zaključilo ugovor sa privatnim kompanijama.

Organizacije upozoravaju da 70 odsto sakupljača čine pripadnice i pripadnici romske nacionalne manjine, koji otežano nalaze zaposlenje usled loših uslova za život i etničkih predrasuda sa kojima se suočavaju. Potpisnici pisma im pružaju podršku, smatrajući da je njihov rad legitiman i društveno koristan, zbog čega mora postati i legalan.

Nagomilani problemi u prikupljanju i odlaganju otpada u Novom Sadu, ali i šire, moraju da budu rešeni efikasnim radom svih nadležnih službi, kako bi se obezbedilo poštovanje ljudskih prava i našlo legalno i stabilno rešenje za zaposlenje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina. Upozoravamo da prenos ovlašćenja na privatne agencije za usluge fizičkog obezbeđenja i davanje slobode da procenjuju ko je ‘sumnjivo lice’ i prava da mu ograniče slobodu kretanja, daleko prevazilazi do sada poznatu praksu i ostavlja ogromnu mogućnost za zloupotrebu i diskriminaciju“, stoji u pismu.

Podsetimo, Gradska čistoća zaključila je ugovor sa dve privatne kompanije u vrednosti od gotovo šest miliona dinara, prema kojem će one obezbeđivati kontejnere u gradu. Ovo je jedinstven primer u svetu, a glavna svrha je da se stane na kraj sakupljačima sekundarnih sirovina, koji po tvrdnjama Čistoće proizvode štetu od milion dinara na mesečnom nivou

Organizacije koje su potpisale apel:

Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina
Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada
Inženjeri zaštite životne sredine
Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”
Građanske inicijative
UG Bajsologija
Magazin LICEULICE
Smart kolektiv
Roma Koperativa, Niš
Udruženje romskih studenata
Mladi istraživači Srbije
Inicijativa za demokratske tranzicije
Društvo mladih istraživača, Bor
Ekološki pokret “Bela breza” Kruševac
OKZ Roma Romanipen
NVO Porečje – Vučje
Dobri ljudi, Valjevo
Ekološki pokret “Moravski orašak” Trstenik
Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija – ZORO
Levi samit Srbije:
PARISS, Kragujevac, Jagodina i Sjenica
UG Solidarnost, Subotica
Centar za politike emancipacije, Beograd
Kontekst kolektiv, Beograd
Forum Roma Srbije
STRIKE, Novi Sad
Društveni centar Oktobar, Beograd
Zrenjaninski Socijalni Forum, Zrenjanin
Zelena omladina Srbije
ŽINDOK
Udruženje za radna prava žena “Roza”, Zrenjanin

Izvor: 021.rs