Početna Gradske teme Karlovačka gimnazija ostala bez dvojezične nastave

Karlovačka gimnazija ostala bez dvojezične nastave

Karlovačka gimnazija, jedna od najeminentnijih škola u Srbiji, ove godine je ostala bez dvojezičnog odeljenja, koje je u školi bilo vrlo popularno.

Naime, kako saznaje 021, roditelji čija deca su želela da pohađaju nastavu na francuskom jeziku bila su šokirana kada su odjednom, neposredno pred prijemni ispit za ovo odeljenje, saznali da isti ispit neće biti održan. Mnogi od njih ostali su zbog toga u problemima jer nisu očekivali da će im upisni rok za decu praktično propasti. Jedan od roditelja navodi za 021 da njegova ćerka odmalena govori francuski i želi da se školuje na ovom jeziku, što joj je omogućavala upravo Karlovačka gimnazija.

Već 24. maja, svega tri dana pre prijemnog ispita, roditelje su zvali zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji i poručili da su prethodnog dana dobili dopis od Ministarstva prosvete da na konkursu za upis nema bilingvalne nastave u Karlovcima.

V. d. direktora Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević kaže za 021 da Ministarstvo prosvete nije toj školi dalo saglasnost da ove školske godine vodi dvojezičnu nastavu, iako je planom upisa u Karlovačkoj bilo predviđeno to odeljenje.

Ali, Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost za formiranje tog odeljenja. Karlovačkoj gimnaziji je od velikog značaja, a u najboljem interesu učenika, upis u bilingvalna odeljenja i preduzećemo sve neophodne aktivnosti da bismo u školskoj 2018/2019. godini planom upisa dobili navedeno odeljenje“, navodi Kovačević.

Dvojezična nastava sve češća je praksa u vojvođanskim školama, a naročito u Novom Sadu, gde se pridružuju i osnovne škole. Bilingvalno odeljenje ima Osnovna škola “Jovan Popović”, kao i “Petefi Šandor”, a već poznata po ovoj nastavi je Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”.

Izvor: 021.rs

Foto: Karlovačka gimnazija