Početna Gradske teme Detektori metala i pregledanje torbi za veću bezbednost učenika

Detektori metala i pregledanje torbi za veću bezbednost učenika

tehnicka_skola_mileva_maric_ajnstajnTehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” za mesec dana trebalo bi da dobije metal-detektor vrata koja će služiti za povećanje bezbednosti učenika u školi.
Prema rečima direktora škole Stanka Matića, tender za nabavku vrata je u toku.
“Radi se o pilot-projektu, a Grad je za nabavku metal-detektora vrata iz budžeta izdvojio tri miliona dinara. Po našoj računici, ukoliko sve bude išlo po planu, za najduže mesec imaćemo ih u školi. S obzirom na to da se radi o pilot-projektu, biće potrebno vreme da se utvrdi koliko su ta vrata korisna i koliko povećavaju bezbdnost učenika“, kazao je on.

Taj pilot-projekat, kao mera koja bi mogla povećati sigurnost učenika u školama, predložen je na sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, a ukoliko se pokaže kao koristan, mogle bi ga preuzeti i druge škole.

Osim toga, Koordinaciono telo predložilo je i niz drugih mera, među kojima su postavljanje video-nadzora u dvorištima škola koje ga nemaju, popravka javne rasvete, uvođenje školskih policajaca, ali i zaključavanje školskih dvorišta tokom nastave. Jedna od predloženih mera bila je i nenajavljeni pregled đačkih torbi, a direktorima škola ostavljeno je da odluče ko će biti članovi školskog tima koji će učenicima pregledati torbe.

Kako je rekao Matić, sve predložene mere dale su pozitivne rezultate i direktori škola ih se pridržavaju.

Autor: 021