Početna Gradske teme Detelinara dobija svoj “Azbučnik”, građani pozvani da učestvuju u njegovom stvaranju

Detelinara dobija svoj “Azbučnik”, građani pozvani da učestvuju u njegovom stvaranju

0

Detelinara će dobiti svoj prvi “Azbučnik”, koji će izraditi sami građani u saradnji sa španskom umetnicom Mireijom Solares i Centrom za nove medije “Kuda.org”.

Mireija Solares već nekoliko godina boravi u regionu, a glavni fokus joj je da u područjima koja su bila u kriznim situacijama ili zahvaćena ratnim dejstvima, preispita jednu vrstu emocionalne refleksije. Radila je u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a kroz saradnju Muzeja savremene umetnosti Barselone i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine dogovoreno je da poseti i Novi Sad.

Umetnik Zoran Pantelić iz Centra za nove medije “Kuda.org” kaže za “021” da je ideja da se stvori emocionalna mapa, odnosno da građani reflektuju njima važne događaje, stvari, toponime i ljude koji ih povezuju sa Detelinarom. Po prvi put će se, dodaje, jedna takva mapa promovisati kao “oblik lokalnog identiteta”.

– Radionica će trajati od 2. do 6. marta, a tu će biti i Mireija. Imamo jednu grupu lokalnih umetnika i aktivista sa same Detelinare, ali je sada poziv upućen svim Detelinarcima. Svi mogu da učestvuju, da daju predlog, da učestvuju tako što će dati neki pojam ili će dati materijal koji bi mogao da bude dodatna inspiracija za dalji rad – poručuje Pantelić.

Međutim, ono što je zanimljivo jeste da sam sadržaj “Azbučnika” nije unapred određen, iz razloga što sadržaj određuju sami građani. U “Kuda.org” objašnjavaju da nisu želeli da zadaju fiksni cilj, nego da se kroz dijalog sa Detelinarcima izdvoji ono što je njima važno u vezi sa ovom četvrti.

Tako će se neko možda setiti okupljanja na ćošku kod Musine budice, u dvorištu Veterinarskog zavoda, kod Robne kuće ili pak kako su išli po blatu u radnju kod stadiona Radnički, bioskopa, “Pilota”.

– Ta emocionalna stvar može da se odnosi na određeni aspekt odrastanja, zaljubljivanja, a možda i da bude povezan sa osećanjima u vezi sa trenutnim stvarima. Poslednjih nekoliko godina smo bili usmereni isključivo na stambenu politiku i problem devastacije zgrada na Detelinari koje su građene šezdesetih, a koje bi sada nužno trebalo da imaju reparaciju. Odlučili smo da kroz ovaj projekat napravimo jednu vrstu balansa. Kao što su u ranijim procesima imali priliku da kritikuju i analiziraju, tako sada kroz ovaj projekat želimo da napravimo jednu vrstu emocionalnog osvrta i da možda napravimo neku vrstu liste pozitivnih aspekata – navodi Pantelić.

“Azbučnik” će biti izrađen u formi savitljivog postera. Veliki poster biće izložen i na fasadi Centra u Ulici braće Mogin. Jedna od ideja je i da deo radova bude izložen i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u maju.

Građani koji budu učestvovali u stvaranju “Azbučnika”, kao i oni koji budu želeli da imaju svoj primerak, moći će da ga dobiju besplatno.

Svoje predloge i ideje možete da pošaljete do 2. marta na mejl office@kuda.org, pozivom na broj 021/ 512-227 ili odlaskom u prostorije Centra u Ulici braće Mogin 2.

Izvor: 021/ Zoran Strika