Početna Gradske teme Deveta godišnjica tragedije u Laundžu

Deveta godišnjica tragedije u Laundžu

0

Predstavnici gradskih vlasti, roditelji i prijatelji osmoro poginulih u novosadskom kafeu “Laundž” sutra će u Zmaj Jovinoj 8 položiti cveće i upaliti sveće kod spomen ploče povodom devete godišnjice tragičnog događaja.

U tragičnom požaru u “Laundžu” život su izgubili brat i sestra Pekić, Miloš (19) i Mirjana (23), Milena Kolundžija (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić. Zbog tragedije su osuđena četvorica, od kojih su trojici, po osnovu Zakona o amnestiji 2012, smanjene kazne.

Svega četiri godine od tragedije u “Laundžu”, Novi Sad je ponovo zavijen u crno. U požaru u diskoteci “Kontrast” poginulo je 1. aprila 2012. godine šestoro mladih – Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Ova dva požara su najtragičniji događaji u novijoj istoriji Novog Sada, a imena 14 mladih zauvek stoje ispisana na sve spomen ploče, u Zmaj Jovinoj i Kisačkoj ulici kao opomena da se slična nesreća nikada nikome ne desi i da se ni jedna porodica više ne zavije u crno.

Autor i foto: 021.rs