Početna Gradske teme Dević tuži Srbiju sudu u Strazburu

Dević tuži Srbiju sudu u Strazburu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlasnik ATP Vojvodina Ilija Dević kaže da će podneti tužbu protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava zbog štete koja je tom preduzeću naneta “po političkom nalogu”.

Dević je nezadovoljan jer je Ustavni sud Srbije odbacio njegovu žalbu na presudu Vrhovnog kasacionog suda kojom je smanjen iznos odštete koju Grad Novi Sad treba da isplati preduzeću ATP Vojvodina. “Siguran sam da će slučaj ATP Vojvodina Srbiju koštati više stotina miliona evra. Da li će tada odgovarati nesavesni policajci, tužioci, sudije i političari?“, naveo je Dević u saopštenju.

On je dodao da je o tome obavestio evropske institucije koje nekoliko godina prate slučaj ATP Vojvodina. “Ustavni sud se, umesto da zaštiti moja prava i da se stavi na stranu pravde i zakona, stavio na stranu međusobne zaštite policije, tužilaštva, sudstva i političara, čija je krivica u slučaju ATP Vojvodina evidentna“, ocenio je Dević.

On je naveo da je investirao 30 miliona evra u izgradnju nove Međumesne autobuske stanice u Novom Sadu, koja nikada nije proradila. “Zbog nepoštovanja ugovorne obaveze Grada Novog Sada, bez posla je ostalo 600 radnika, a ja sam kao domaći investitor uništen i opljačkan“, istakao je Dević.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.

Dević je 2006. godine zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice. Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju. Zbog dospelih rata kredita, ATP Vojvodina je otišla u stečaj, a Dević je podneo tužbu za naknadu štete. Grad Novi Sad je obavezan da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom.

Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom. Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara ove godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Autor: Beta