Početna Gradske teme Dimničari pripremaju odžake za novu grejnu sezonu

Dimničari pripremaju odžake za novu grejnu sezonu

Majstori dimničarske službe Javnog komunalnog predzeća “Stan” ovih dana tvrde da ćemo spremno dočekati grejnu sezonu. Oni pripremaju odžake, a to podrazumeva detaljan pregled, čišćenje i redovno kontrolisanje.

Dimničarska služba u Novom Sadu oformljena je 2013. godine, a nakon toga usledile su obuke i pripreme za rad, te trenutno taj posao obavlja 18 dimničara. U letnjem periodu oni obilaze kuće po rejonima u gradu i nude detaljnu uslugu, jer je trenutno sezona za taj posao.

“Neki to neće odmah, neki čekaju da kreče, a neki prihvate. U zavisnosti od toga kakvu građani želju izraze, mi praktično tako nastupamo. Najveća gužva nam je pred sezonu, jer takav nam je mentalitet i dešava se da u toku dana imamo sto prijava, rad subotom, nedeljom”, kaže Milan Stančić, iz JKP “stan”

Kako kaže, dimničarski posao je lep, ali i odgovoran, te je poruka svima da na vreme misle o ispravnosti svog dimnjaka, jer ponekad manjak naše pažnje može dovesti do posledica katastrofalne razmere. Najčešći razlozi za redovno održavanje dimnjaka su bezbednost građana i svest o čistijoj ekološkoj sredini.

“Jako je bitno voditi kontrolu dimovodnih kanala jer može doći do samozapalenja. Primetili smo da dobar deo ljudi koristi loše materijale za loženje, iverice, daske sa lakovima i mi moramo da obavljamo češća čišćenja, na nekih mesec dana”, ističe.

Iako se u Srbiji 37 preduzeća bavi čišćenjem dimnjaka, potreba za odžačarima postoji, te se shodno tome procenjuje da našoj zemlji fali oko hiljadu dimničara. Osim što je kreativno i korisno zvanje, u našem narodu postoji i verovanje da kada ugledate odžačara, treba da protrljate dugme i zamislite želju, koja će vam se u najskorije vreme ispuniti.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay