Početna Kultura Petra Spasojević – Mlada pijanistkinja koja, uprkos poteškoćama, svira klavir, komponuje i...

Petra Spasojević – Mlada pijanistkinja koja, uprkos poteškoćama, svira klavir, komponuje i osvaja brojne nagrade

0

Devojčica za koju ni nedostatak vida nije bio prepreka da već sa 15 godina bude vrhunska pijanistkinja, Petra Spasojević, iza sebe ima najviša priznanja na mnogobrojnim pijanističkim domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su i dve titule Laureata na „Festivalu pijanizma” u Sremskoj Mitrovici i „Festivalu Isidor Bajić“ u Novom Sadu, kao i nagrade za sopstvene kompozicije.

Petra, koja je, kao prevremeno rođeno dete u prvih 72 sata života izgubila vid, nakon čega su sledile brojne operacije koje su joj omogućile da ne živi u mraku, te da prepoznaje svetlost i tamu, ali na žalost ne može da nesmetano funkcioniše bez pomoći drugih, svoj prvi solistički koncert održala je sa samo 12 godina, a godinu dana ranije počela je da komponuje.

Kao posebno drage nastupe, koji su na nju ostavili veliki utisak, Petra izdvaja, pored svojih solističkih koncerata, njen nastup kao soliste u saradnji sa Filharmonijom mladih u Sinagogi u Novom Sadu, kao i nastupe kada je bila pratnja pevačima, kao onaj kada je nastupala uz Jovanu Radonić u super finalu jednog TV show-a, ali i nastupe u dečijem horu “Lalašani” i horu Ison.

Petra se, kada joj bilo šest godina, iz svog rodnog mesta Kuršumlije, sa ocem preselila u Novi Sad zbog pohađanja Škole za osnovno i srednje obrazovanje za osobe sa teškoćama u razvoju “Dr Milan Petrović”, a upravo ovde, kao predstavnik škole, učestvovala je na svom prvom muzičkom takmičenju kada je pokazala svoj pevački talenat.

Spletom srećnih okolnosti, Petra je tog dana upoznala svoju sadašnju profesorku klavira Anu Frlin, koja je Petru prepoznala na prijemnom ispitu za upis u Muzičku školu “Isidor Bajić” i uzela je u svoju klasu. Sa puno entuzijazma, Ana je krenula da radi sa Petrom, a prve nagrade na pijanističkim takmičenjima koje su osvajale tokom prethodnih šest godina su bile kruna tog rada. Rad sa Petrom, za Anu i samu Petru, bio je veliki izazov, posebno što Ana nije imala nikakvo iskustvo u radu sa decom oštećenog vida.

Ova talentovana devojka, nedavno je upisala prvi razred srednje Muzičke škole “Isidor Bajić”, a svojim delom želi da pokaže svetu kako se granice i predrasude ruše kada se radi ono što se voli.

U budućnosti sebe vidi kao pijanistu, kompozitora i predavača, a trenutno učestvuje u takmičenju “Virtuozi V4+ – Sviramo zajedničkim jezikom” čiji će pobednici nastupiti na gala koncertu u Budimpešti, a sve emisije, u etapama takmičenja biće emitovane na RTS-u. Od ovog nadmetanja talenata očekuje da će steći nova znanja, iskustva i prijateljstva, te da će joj učešće na takmičenju pomoći da unapredi sebe.

Autor: NSHronika
Foto: Privatna arhiva