Početna Gradske teme Direktor “Novkabela” podneo ostavku na zahtev radnika

Direktor “Novkabela” podneo ostavku na zahtev radnika

0

Novkabel1

Generalni direktor fabrike kablova “Novkabel” Dragan Cvetković podneo je ostavku na tu funkciju, saznaje 021. On je danas poslao pismo sa svojom ostavkom Nadzornom odboru, a prema nezvaničnim saznanjima, ona će biti usvojena na sednici sledeće nedelje, kada će biti predložen novi direktor.

Cvetković se na ovo odlučio jer su radnici zatražili njegovu ostavku i najavili štrajk ukoliko je ne podnese. Međutim, on za 021.rs kaže da nadležni nemaju pravo da ga smene, jer nije počinio nijedan privredni prekršaj.

“Nije mi do funkcije toliko stalo da bih po svaku cenu ostao ovde, direktor sam već 15 godina, što u ‘Novkabelu’ što u drugim fabrikama. Ostavku sam podneo ne zato što smatram da sam kriv, već zato što želim da preduzeće izađe iz ove situacije i nastavi da radi. Mislim da će odluka biti usvojena, jer nikome nije do dodatnih problema, a ni ja nisam voljan da zaoštravam situaciju, pa da se traži razlog zbog čega bi me razrešili dužnosti. Ovako je jednostavnije”, navodi naš sagovornik.

Cvetković je i ranije poručio da ne može reći da je kriv za finansijsko stanje preduzeća. On dodaje i da njegovu ostavku traži manji deo radnika “Novkabela”, zbog toga što je predsedniku samostalnog sindikata dao otkaz, jer ga je, kako kaže, uhvatio u nedozvoljenoj radnji.

Inače, “Novkabel” ima ukupan dug od preko 40 miliona evra. Direktan povod za nezadovoljstvo radnika bilo je isključenje struje zbog duga od 40 miliona dinara prema Elektroprivredi Srbije, što je, prema Cvetkovićevim rečima, bio nesporazum.

Nakon odluke Privrednog suda “Novkabelu” je u utorak vraćena struja, a radnici su se vratili u fabriku. Preduzeće nije radilo duže od nedelju dana zbog čega će isporuke, namenjene pre svega ruskom tržištu, kasniti.

Podsetimo, u najstarijoj metalskoj fabrici u Novom Sadu danas radi oko 300 radnika, dok je nekada bilo zaposleno preko 5.000. Plate se primaju sa zakašnjenjem, a iza dve neuspešne privatizacije ostali su poslovanje sa gubicima i nagomilani dugovi, o čemu više možete pročitati OVDE.

Autor: Zoran Strika