Početna Gradske teme Dišimo punim plućima: Sajam ekologije na Novosadskom sajmu

Dišimo punim plućima: Sajam ekologije na Novosadskom sajmu

Međunarodni sajmovi „Lorist“, koji ove godine obeležavaju 40 godina članstva u Svetskoj sajamskoj organizaciji UFI, otvaraju kapije za posetioce u jesenjoj sezoni priredbi na Novosadskom sajmu. U sredu, 3. oktobra, počinje Sajam lova i ribolova, dok ostale priredbe publiku dočekuju od četvrtka, 4. oktobra. Sve manifestacije se održavaju do nedelje, 7. oktobra.

Da su očuvanje životne sredine i vraćanje prirodi među prioritetnim ciljevima u ovoj i godinama pred nama, biće vidljivo i pri ulasku u Aulu Novosadskog sajma. Posetiocima će izlagači ponuditi znanja, iskustva i proizvode, uz kreativne ambijente za odmor i uživanje.

Sajam se organizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine koja će na štandu u Auli organizovati edukacije i radionice. Novosadsko Udruženje „Čepom do osmeha“, će organizovati radionice o zaštiti životne sredine i ekologiji i napraviti mozaik od plastičnih čepova. Mozaik i takmičarske igre za decu će realizovati i na otvorenom prostoru Sajmišta. Na celom Sajmištu će biti postavljeni punktovi za prikupljanje čepova.

Pokret gorana Vojvodine, sa kojima će nastupiti i brojni ekološki pokreti, predstaviće aktivnosti, projekte i programe u funkciji razvoja ekologije. Informacije o očuvanju životne sredine posetioci će imati priliku da dobiju i na štandu magazina Ekolist.

„Poljoprivredna škola sa domom učenika“, Futog i Tehnička škola „Mileva Marić – Ajnštajn“ oblikovaće ambijentalne celine. Prvi put na Sajmu ekologije nastupa i firma KITE DOO koja će u Auli i na otvorenom prostoru predstaviti mehanizaciju za održavanje zelenih površina. Očekuje se da posebnu pažnju privuku ekološki traktori sa smanjenom emisijom izduvnih gasova.

Izlagači će prodavati med, preparate na bazi meda, semensko bilje, aranžmane od cveća, aromatična ulja, ekološke lepkove, garderobu za zaštitu na radu, proizvode od kože (kaiševi, tašne, oprema od kože za lovce…), grnčariju, pletene mreže i opremu za kućne ljubimce….

Za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon-igra, a sve koji dođu na „Lorist“ očekuju atraktivni sadržaji, nesvakidašnje promocije, popusti, noviteti, takmičenja i mnogo zabavnog sadržaja.

Porodični dan je petak, 5. oktobar. Generalni sponzor Međunarodnih sajmova „Lorist“ je Generali Osiguranje Srbija.

Foto: Promo