Početna Gradske teme Divlji parking na Novom naselju postaje zeleni trg

Divlji parking na Novom naselju postaje zeleni trg

0

Radovi na pretvaranju divljeg parkinga na Bulevaru kneza Miloša na Novom naselju u “urbani džep” nastavljeni su pre nekoliko dana.

Nekoliko meseci traju radovi na uređenju površine na Bulevaru kneza Miloša, koja je među tamošnjim stanarima poznatija kao Trgić. Uprava za građevinsko zemljište i investicije je prošle godine sprovela javnu nabavku za opremanje površine javne namene “46 urbanih džepova”, u okviru projekta Evropska prestonica kulture, i posao vredan 8,2 miliona dinara bez PDV-a su dobile tri firme.

U međuvremenu, javio se manjak radova, pa je na kraju vrednost ugovora iznosila 7,5 miliona dinara bez PDV-a. Radnici su bili na terenu, napravili konstrukcije i uredili deo prostora na kojem će se u budućnosti sedeti. Međutim, sam prostor se nije mnogo promenio, jer posao u okviru javne nabavke nije predviđao formiranje novih zelenih površina, a prema projektu veći deo lokaliteta trebalo bi da predstavlja zelenilo.

Ponovo su se radnici i mehanizacija na Trgiću pojavili pre nekoliko dana, ali ovog puta su u pitanju bili zaposleni u JKP “Put”. Kako nam je rečeno u ovom javnom preduzeću, na teren su izašli po nalogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) i trenutno obavljaju radove popravki saobraćajnih površina od betonske i kamene galanterije, kroz redovno održavanje objekata putne privrede.

Detaljnije o tome kakvi se radovi trenutno izvode objasnili su u UGZI-ju.

“Uklanjaju se betonske ploče zbog formiranja zelenih površina. Nakon završetka ovih radova uslediće radovi na ozelenjavanju, odnosno u predviđenih ‘devet polja’ biće formiran travnjak (tzv. ‘travnati tepih) i posađeno drveće”, poručuju u upravi.

Dodaju i da, s obzirom na to da su u pitanju radovi koji se obavljaju u okviru redovnog održavanja, za njih nema unapred utvrđenog roka za završetak, a novac koji bi trebalo da bude isplaćen utvrđuje se po izvođenju posla.

“Takođe, na Trgiću su popravljena dva novoizgrađena stuba javnog osvetljenja, koja su bila oštećena od strane nesavesnih građana”, zaključuju u UGZI-ju.

Zelenilo i obnovljeni prostor za sedenje jeste ono što će praviti najveću razliku u odnosu na pređašnje stanje, kada su se na popucalim pločama Trgića parkirali automobili. Uz to, postojeće krošnje drveća će se zadržati, a novo će biti posađeno.

Uređenje ovog prostora će svakako doprineti da njegov potencijal bude u velikoj meri iskorišćen i da za stanovnike ovog kraja predstavlja mesto na kojem mogu zaista da se odmore, s obzirom na to da im vozila više neće predstavljati smetnju. Ipak, ostaje okruženje u kojem se “urbani džep” nalazi, a ono predstavljaju tri kladionice, dva kafića, kafana, pekara, prodavnica brze hrane, prodavnica mlečnih proizvoda, apoteka, zdrava hrana, frizerski salonon…

Izvor: 021
Foto: Pixabay