Početna Gradske teme Dobra izlaznost u Vojvodini, u Temerinu zabeležen slučaj kupovine glasova

Dobra izlaznost u Vojvodini, u Temerinu zabeležen slučaj kupovine glasova

0

Prema podacima agencije Ipsos do 12 sati glasalo je 20,3 odsto birača, na osnovu 99,4 odsto obrađenog uzorka.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je u centralnoj Srbiji do 10 sati izašlo 9,73 odsto birača, Vojvodini 12,06 odsto birača, Beogradu 9,79 odsto birača.

Upoređujući izlaznost sa prethodnim predsedničkim izborima, on je rekao da je na izborima 6. maja 2012. godine do 10 sati u Srbiji bez KiM glasalo 11,04 odsto upisanih birača, a da je ukupna izlaznost u prvom krugu bila 57,73 odsto.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži”

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka, javljaju da proces glasanja prolazi bez većih problema.

Na nekoliko biračkih mesta su zabeležene nepravilnosti tokom procesa glasanja koje se odnose na glasanje bez ličnih dokumenata kao i nekorišćenje nevidljivog spreja. Na dva odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metera od biračkog mesta.

Nepravilnosti koje su do sada zabeležene su samo pojedinačni, izolovani slučajevi i nisu širih razmera pa se ne mogu smatrati trendom.

Mobilni tim CRTE je zabeležio slučaj u Temerinu ispred biračkog mesta koji potencijalno ukazuje na kupovinu glasova. CRTA posmatračka misija “Građani na straži” podneće krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnom Tužilaštvu u Novom Sadu koje bi treba dalje da istraži ovaj slučaj i obavesti javnost o nalazima.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija