Početna Gradske teme Novosadski naučnici rade prvo istraživanje o blizancima u Srbiji

Novosadski naučnici rade prvo istraživanje o blizancima u Srbiji

0

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sprovodi prvu blizanačku studiju u Srbiji.

Istraživački tim centra od 2011. godine sprovodi istraživanje čiji cilj je utvrđivanje načina na koji različiti nasledni i sredinski činioci, kao i njihove interakcije, utiču na razvoj i ispoljavanje osobina ličnosti, intelektualnih sposobnosti i drugih psiholoških svojstava.

Ovaj tim, inače deo Odseka za psihologiju, poziva sve blizance koji žele da saznaju nešto više o sebi, svojim osobinama i sposobnostima, da se prijave za učešće putem formulara postavljenog na sajtu Registar blizanaca.

Na ovom sajtu se svi zainteresovani mogu informisati o vrstama blizanaca, učestalosti rađanja blizanaca, zigotnosti i naučnim istraživanjima blizanaca.

Po završetku obrade podataka, svaki učesnik pojedinačno dobija povratnu informaciju u vidu izveštaja o prikazanim sposobnostima i profil procenjenih osobina ličnosti. Učesnicima je obezbeđen obrok i putni troškovi.

Takođe, svi blizanci koji učestvuju u istraživanju do 3. juna 2017. godine, imaju priliku da u nagradnoj igri osvoje dve karte za predstojeći Exit festival.

Sve koji žele da se upoznaju sa radom ovog tima mogu da posete radionicu na Festivalu nauke, koji će se održati u kampusu Univerziteta u Novom Sadu 13. i 14. maja.

Za dodatne informacije, obratite se centru na mejl cbg@ff.uns.ac.rs.

Izvor: 021.rs