Početna Gradske teme Dodeljene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Dodeljene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

0

Oktobarska nagrada i Novembarska povelja dodeljene su danas na svečanosti u Gradskoj kući, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma.

Izdavač “Pravoslavna reč”, ansambl “Vila” srpskog kulturno-umetničkog društva “Železničar” i odbornik u Skupštini grada Miroslav Kopanja dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Novog Sada, dok je Novembarska povelja za 2018. godinu pripala direktoru Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn” Stanku Matiću.

Priznanja su dobitnicima uručili gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Kako je ranije saopšteno, izdavačkom preduzeću “Pravoslavna reč” nagrada je dodeljena za izuzetna ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti, kojima se prepoznaje, obnavlja i čuva nacionalni identitet i predstavlja svetska istorijska, umetnička i kulturna baština.

Ansamblu “Vila” SKUD “Železničar” nagrada je pripala za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu, čime potvrđuje identitet Novog Sada kao kulturne prestonice.

Odborniku SPS u Skupštini grada Miroslavu Kopanji visoko gradsko priznanje dodeljeno je za izuzetan doprinos društvenom i privrednom razvoju, kao i za promovisanje šaha u Novom Sadu.

Direktor Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn” Stanko Matić zaslužio je Novembarsku povelju za rezultate u prosveti ostvarene razvijanjem stvaralačkih i radnih potencijala učenika i profesora srednjih škola u Novom Sadu, kojima se usvaja princip celoživotnog učenja i održivosti nastave u životnom okruženju.

Odluku o dobitnicima i novčanom iznosu nagrade od 130.000 dinara je donela Skupština grada prošle nedelje, ali ne jednoglasno, jer su se opozicioni odbornici protivili predlogu da Kopanja bude nagrađen. DS nije ni glasao u znak protesta jer je vlast prethodno donela odluku o podizanju spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45”, iako se radi o osuđenim ratnim zločincima i saradnicima fašističkih okupatora, da bi potom donela odluku o dodeli nagrada za Dan oslobođenja od fašizma.

Podsetimo, Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay