Početna Gradske teme Položeni venci na spomenike povodom godišnjice oslobođenja Novog Sada

Položeni venci na spomenike povodom godišnjice oslobođenja Novog Sada

0

Predstavnici Grada, Vojske Srbije i SUBNOR-a danas su povodom obeležavanja 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma položili vence na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

“Naš Novi Sad je utemeljen na slobodarskoj tradiciji koju su nam ostavili naši preci, znani i neznani junaci koji su položili svoje živote i ulagali ono najvrednije što imaju da bismo mi danas živeli u slobodi i miru. Svi mogu da budu spokojni, da znaju, upamte i dobro razmeju da ćemo mi te naše temelje slobode čuvati i nadziđivati, praveći još bolje, humanije, razvijenije i naprednije društvo. Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma, oslobođenje grada heroja, grada stradalnika u Drugom svetskom ratu, ali sa jasnom vizijom o budućnosti našeg grada i države. Ceneći i poštujući slavne dane naše prošlosti mi nismo zarobljeni u istoj, nego nam je ona putokaz šta treba da radimo u sadašnjosti i kuda da se krećemo u budućnosti. Ne smemo zaboraviti stradanja Novog Sada od 1941. do 1944. godine, kao ni neke stvari koje su se dešavale kasnije, a koje nisu bile najbolje”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ovo je deo programa kojim se danas obeležava ovaj značajan datum u istoriji Novog Sada. U Skupštini grada dodeljena su gradska priznanja Oktobarska nagrada i Novembarska povelja, u Domu vojske na Beogradskom keju održaće se Svečana akademija SUBNOR-a, dok će od 17 časova Antifašistička koalicija organizovati javnu akciju kod Katedrale.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay ilustracija