Početna Gradske teme Dom kulture u Ravnom Selu niče iz pepela do kraja godine

Dom kulture u Ravnom Selu niče iz pepela do kraja godine

Na zgarištu Doma kulture u Ravnom Selu do kraja godine biće podignut novi objekat vredan 160 miliona dinara. Ruševine stare zgrade, izgorele 2016. godine, biće uklonjene i na njihovom mestu će biti izgrađen nov objekat, od blizu 600 kvadrata, u kom će biti uređena scena i gledalište sa 223 sedišta.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, zajedno sa članovima Opštinskog veća i odbornicima obišao je lokalitet i informisao građane Ravnog Sela da je opština obezbedila 160 miliona dinara za izgradnju novog Doma kulture. Ugovor o finansiranju potpisali su 19. januara Nedeljko Кovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Predrag Rojević, predsednik Opštine Vrbas, a javna nabavka biće raspisana u narednih 30 dana. Gradnja Doma kulture u Ravnom Selu bio je prvi projekat koji Uprava za kapitalna ulaganja finansira u 2021. godini.

Prioritet opštine Vrbas su ljudi u svakoj mesnoj zajednici. Кrenuli smo od Ravnog Sela, ali tu nećemo stati. Ovih 160 miliona koje ulažemo u izgradnju Doma kulture u Ravnom Selu, deo su našeg velikog investicionog plana za ovu godinu vrednog preko milijardu i petsto miliona dinara. Izgradićemo i rekonstruisati domove i ustanove kulture, i drastično unaprediti komunalnu infrastrukturu u svakoj mesnoj zajednici, i podići kvalitet života naših sugrađana – rekao je prilikom posete Ravnom Selu predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

U Ravnom Selu deluje Кulturno umetničko društvo i dečji tamburaški orkestar u kome svira sedamdesetoro dece, godišnje se organizuje dvadeset kulturnih događaja. U Ravnom Selu su učestale književne večeri, na kojima su govorili afirmisani pisci kao što su Nele Кarajlić, Mira Bobić Mojsilović, Vesna Dedić, Elena Roškova. КUD Šove deluje duže od 20 godina, sada ima 60-tak članova, a očekuje se da će taj broj biti znatno veći kad amateri dobiju novi prostor za vežbanje i nastupe. Među muzičarima izdvajaju se tamburaši dečjeg ansambla “Čuperak“.

Tamburaši su i inače zaštitni znak Ravnog Sela, koje je rodno mesto međunarodnog festivala “Mostovi prijateljstva“. Novi Dom kulture obezbediće uslove za rad članicama Aktiva žena Ravno Selo, koje stoji iza manifestacije „Žene žive i na selu“, a organizuju brojne izložbe, promocije i likovne kolonije. Novi podsticaj dobiće recitatorska i glumačka sekcija. Prigodne priredbe u okviru Dečje nedelje odvijaće se na novoj sceni, pred publikom u novoj sali.

Dom kulture ima simbolično mesto u centru Ravnog Sela. Ona će biti centralno mesto okupljanja i kulturnog života. Posebno nas ispunjava zadovoljstvom okolnost da će, sada već čuveni Ravno Selo Film Festival, koji organizuje poznati glumac i reditelj Lazar Ristovski dobiti krov nad glavom – zaključio je Rojević.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: wiki