Početna Gradske teme Humane Novosađanke prave kućice za pse lutalice

Humane Novosađanke prave kućice za pse lutalice

Pružanje pomoći napuštenim životinjama ne oduzima puno vremena, a za uzvrat donosi osećaj ispunjenosti jer ste nekome omogućili bolje uslove života, a možda i produžili život. Primer dve Novosađanke dokaz je koliko, kada želimo, itekako možemo da pomognemo psima lutalicama.

Naša ljubav prema psima datira iz detinjstva, razvijena nam je ta empatija prema psima, a i prema ljudima generalno, volimo da pomažemo životinjama, pogotovo psima sa ulice, jer su se našli u nekoj nezgodnoj situaciji koju nisu birali. Jedno udruženje sa Fejsbuka objavilo da će imati akciju pravljenja kućica. Nas dve smo bile sprečene da tada prisustvujemo tom udruženju, tako da smo odlučile da, hajde tako da kažemo, u našoj režiji napravimo, koliko možemo kućica i da na neki način pomognemo kucama da prebrode ove hladne dane -, kaže Violeta Mutavdžić.

Karton, stiropor, građevinska folija i selotejp, i kako kažu samo nekoliko minuta, Violeti i Tijani bili su dovoljni da naprave domove za pse lutalice. Ističu da im nije nimalo bilo teško ni da ih postavljaju do četiri sata ujutru.

Sama ta činjenica da ćemo mi usrećiti nekog, da će neko ući u tu kućicu i imati, makar jednu toplu noć je ustvari bila meni podsticaj. Neke kuce su bile uplašene , nisu htele odmah da uđu u kućicu. Sa jednom kućicom smo imali dosta uspeha, kuca je ušla i utoplila se -, objašnjava Tijana Mutavdžić.

Uz pratnju udomljenog psa Ree, i Violetinog momka, postavile su 10 kućica. Detelinara, Futoška pijaca i Sajam samo su neka od mesta na kojima psi utopljeni u kućice i ćebad prezimljavaju, privlačeći pažnju i podsećajući građane na to koliko je humanost važna.

Violeta i Tijana će i u buduće praviti tople domove za pse lutalice i apeluju na sve ljude dobre volje i velikog srca da im se priključe u toj misiji.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay