Početna Gradske teme Viroze u manjem broju kod dece u “Radosnom detinjstvu”

Viroze u manjem broju kod dece u “Radosnom detinjstvu”

– Sve infekcije koje se prenose kapljičnim putem, prisutne su tokom cele godine, a one ne zaobilaze ni vrtiće. Ipak, mere zaštite od koronavirusa uticale su i na tok viroze koja je u odnosu na januar prošle godine, uočena kod manjeg broja dece- , kažu u “Radosnom detinjstvu“.

Smanjen broj dece u vrtićima, nije neuobičajen za ovaj period godine, kada se bez obzira na opreznost roditelja i vaspitača, dešavaju sporadični slučajevi respiratornih i stomačnih infekcija, kao i varičela.

Za njih je specifično da se prenose kapljičnim putem i prosto kad dete dođe u vrtić, nema još simptome, ali jeste u inkubacionom periodu, tako da može da prenese na ostalu decu. Sve ove mere koje su se sprovodile i koje se sprovode, a što se tiče prevencije korone, jesu za prevenciju svih virusnih infekcija, tako da ih je manje -, navodi Branka Čonkić, iz “Radosnog detinjstva”.

Ako roditelji imaju alternativu što se tiče čuvanja dece, da bi bilo dobro da se snađu, i samo zbog toga je smanjen broj, ali negde je to i ustaljeno ovih meseci, znači to je negde oko 7.000 -, navodi.

Dezinfekcija ruku, dezobarijere i svakodnevno merenje temperature zaposlenima, standardno se sprovode u novosadskim vrtićima, kako bi se sve infekcije držale pod kontrolom, dodaju u Radosnom detinjstvu.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay