Početna Gradske teme Dom zdravlja Novi Sad počinje testiranje na virus korona

Dom zdravlja Novi Sad počinje testiranje na virus korona

Dom zdravlja Novi Sad prvi je dom zdravlja u Srbiji koji će od danas početi da radi testiranje pacijenata sumnjivih na korona virus, izjavio je direktor Veselin Bojat.

On je za TV Prvu rekao da su zaposleni u dva respiratorna centra i trećem respiratornom centru namenjenom za decu bili nekoliko dana u Institutu za javno zdravlje Vojvodine gde su obučeni kako se uzima bris u slučaju sumnje na zarazu Covid-19.

“Ne treba građani sad da pohrle u respiratorne centre. Radiće se testiranje kod osoba koje su bile proglašene sumnjivim ili verovatno zaraženim”, pručuje Bojat i navodi da je DZNS od od ponedeljka intenzivirao telefonsku komunikaciju sa građanima i da je do danas obavljeno više od 14.000 poziva.

Takođe, Bojat ističe da je služba ginekologije ove nedelje pozivala sve trudnice i proveravala njihovo stanje, da li možda ima nekih promena u odnosu na predhodni pregled.

“To se sve činilo u cilju da građani ostanu kod kuće”, naveo je Bojat i dodao: “Naš zadatak je da za pacijente budemo na raspolaganju 24 sata“.

Dom zdravlja Novi Sad dobio je 150 mobilnih telefona, tako da svaka ordinacija pozive može da primi na mobilne telefone u slučaju da su fiksni telefoni zauzeti.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay