Početna Gradske teme Dom zdravlja uvodi cenovnik za sportsku medicinu

Dom zdravlja uvodi cenovnik za sportsku medicinu

Dom zdravlja “Novi Sad” uveo je cenovnik za usluge sportske medicine koje su početkom godine, odlukom RFZO, skinute s obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Cenovnik je rešenje za ukidanje usluga koje zdravstvena knjižica ne može da pokriva, što su sve usluge osim sistematskih pregleda dece do 14 godina. Usvojio ga je Upravni odbor ustanove 6. marta, a kako za 021 potvrđuju u Domu zdravlja “Novi Sad”, cene stupaju na snagu 20. marta.

Međutim, kako 021 saznaje, cene većine usluga skuplje su nego kod privatnika, a skoro tri puta veće od istih usluga u drugim odeljenjima sportske medicine u Srbiji.

Najskuplje usluge su merenje maksimalnog utroška kiseonika sa biohemijskim analizama – od 3.000 do 3.500 dinara. Ova usluga kod pojedinih privatnika košta duplo manje. Među najskupljim uslugama, po ceni od čak 2.500 dinara, su pregled radi utvrđivanja posebne zdravstvene sposobnosti učenika u sportu, a utvrđivanje opšte sposobnosti košta 2.000 dinara.

Običan sportski pregled košta čak 1.600 dinara, dok je u pojedinim odeljenjima sportske medicine u Srbiji, u državnim ustanovama, ova usluga više od duplo jeftinija. Terapijski dan je između 800 i 1.200 dinara, EKG je 400 dinara, punkcija zgloba 1.000 dinara, previjanje košta do 500 dinara, davanje injekcije 200...

Podsetimo, odluka u ukidanju većine usluga sportskih lekara u DZ “Novi Sad” doneta je početkom januara, a nakon zaključka državnog revizora da su zaposleni specijalisti medicine sporta, njih petoro, protivzakonito dobijali plate iz budžeta RFZO, a da za to nisu postojali uslovi jer pravilnik o sistematizaciji poslova u zdravstvu ne prepoznaje sportske lekare u sistemu obaveznog osiguranja.
Autor: Gorica Nikolin
Foto: commons.wikimedia.org