Početna Gradske teme Obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave počinje u maju

Obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave počinje u maju

Gradske vlasti očekuju da će prve skele u Podgrađu postaviti tokom maja i da će tada početi obnova fasada kuća koje se nalaze ispod Petrovaradinske tvrđave.

Prema informacijama iz Grada, Zavod za zaštitu spomenika kulture je završio sve projekte prve faze obnove Podgrađa, što obuhvata kuće i zgrade u Beogradskoj ulici. Trenutno se čeka da Uprava pripremi sve dozvole kako bi raspisali tendere za izbor izvođača radova. Očekuje se da će do kraja marta svi pravno-tehnički poslovi biti gotovi, Zavod će odmah potom raspisati tendere i onda, ako se uzme u obzir koliki su zakonski rokovi za javne nabavke, tokom maja bi mogli da se dodele ugovori i počnu prvi radovi.

Kako je 021.rs nezvanično objašnjeno u gradskoj administraciji, tenderi ne mogu ranije da se pokrenu, jer lokalna vlast, odnosno država, ne može da ulaže budžetski novac u održavanje privatnih objekata, pa je potrebno doneti odluku da su fasade u podnožju Tvrđave ipak u nadležnosti javnih službi, u ovom slučaju Zavoda.

Podsetimo da će u ovoj godini biti uloženo 100 miliona dinara za obnovu 45 objekata u Podgrađu. Država će platiti obnovu fasada, oluka i krovova, dok će unutrašnjost zgrada biti obaveza samih vlasnika. Novac je došao iz republičkog budžeta, a Republika će narednih godina dati još 200 miliona dinara kako bi se sredili objekti u starom jezgru Novog Sada.

Uređenje Podgrađa Tvrđave i centra Novog Sada je zapravo jedan projekat koji će trajati više godina, a u sklopu projekta “Evropska prestonica kulture 2021”.

Autor: 021.rs