Početna Danas u gradu Matica srpska ipak nije tužila državu

Matica srpska ipak nije tužila državu

Matica srpska ipak nije tužila državu zbog toga što joj Agencija za restituciju nije vratila imovinu. “Nikako ne bi priličilo Matici srpskoj da povodom pitanja restitucije tuži svoju matičnu državu, te da u Beograd ide preko Strazbura”, navode iz Matice srpske, a prenose “Novosti”.

Na takav put rukovodstvo naše najstarije književno-naučne institucije nije ni pomišljalo. Svoje zadužbine, koje su je pre nacionalizacije imovine činile i najbogatijom, Matica želi da vrati pod svoje okrilje u dijalogu sa državom.

“Vodimo ozbiljan i na činjenicama zasnovan dijalog za rešavanje važnog pitanja restitucije, a plod tog dijaloga mora biti od koristi ne samo za Maticu, nego i za državu i srpsku kulturu u celini”, saopštilo je Predsedništvo te institucije povodom medijskih spekulacija o tome da je Matica podnela nekoliko tužbi protiv Srbije.

Činjenica je da su, od 2012. do danas, propali svi Matičini pokušaji da na osnovu Zakona o restituciji vrati u posed imovinu koja joj je oduzeta u periodu od 1945. do 1958. godine. Reč je o 23 stana u Novom Sadu i više od 350 jutara zemlje kod Bečeja, uključujući i dvorac Fantast, zadužbinu Bogdana Dunđerskog.

Sve dosadašnje molbe Agenciji za restituciju odbijene su uz obrazloženje da Matica nema kontinuitet u funkcionisanju tih zadužbina. Pravni tim Matice srpske uložio je žalbu, pa je u Ministarstvu kulture dobijena potvrda o postojanju kontinuiteta. Za Agenciju, međutim, potvrda Ministarstva nema pravnu snagu. Štaviše, Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ, potvrdilo je rešenje Agencije za restituciju. S tim rešenjem Matica srpska se ne miri.

“Treba znati da Matica nikada u formalno-pravnom smislu nije ukinula svoje zadužbine, mada je u periodu 1945-1958. nacionalizovana materijalna osnova tih zadužbina, pa ekonomski efekti nisu ni mogli da budu u kontinuitetu očuvani”, kaže za “Novosti” predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Obradivu zemlju koju joj je 1940. testamentom ostavio Bogdan Dunđerski, Matica je pre nekoliko godina zaštitila, i ona je izuzeta od prodaje prilikom privatizacije imovine PIK “Bečej”.

“Mi želimo da vratimo zadužbine jer smo dužni našim zadužbinarima i njihovoj testamentom izraženoj volji”, objašnjava Stanić. “Tim povraćajem bismo velikim delom rasteretili državu, jer je model samoodrživog razvoja od samog osnivanja 1826. godine ugrađen u Maticu kao osnovno načelo.”

Podsetimo, pojedini mediji pisali su da je Matica srpska tužila državu Srbiju zbog toga što joj nije vraćena imovina koja joj je oduzeta u periodu od 1945. do 1958. godine.

Autor: Novosti