Početna Gradske teme Domu zdravlja potreban još jedan mamograf

Domu zdravlja potreban još jedan mamograf

0

skin-1200933_640

Zbog velikog broja pregleda u zimskim mesecima bili su učestali kvarovi na mamagrafu Doma zdravlja, pa je ustanovljeno da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potreban još jedan takav aparat.

U Domu zdravlja “Novi Sad” prošle godine pregledano je 8.923 žena, gde je kancer dojke otkriven kod njih 16, dok je u prva tri meseca ove godine urađeno preko 2.000 takvih skrininga, što je i do pet puta više u odnosu na ostale domove zdravlja u zemlji.

– Potreban nam je još jedan mamograf da bismo mogli da obavimo potreban broj pregleda. Za 2016. godinu Kancelarija za skrining je predvidela čak negde oko 15.000 do 16.000 pregleda Novosađanki. Takođe, veliki problem je i to što imamo samo osam radiologa, koji pružaju veliku paletu dijagnostičkih usluga za ceo Novi Sad. Teško je sa tako malo ljudi sprovesti jedan tako ozbiljan program – kaže specijalista ginekologije dr Ljerka Popov.

U organizaciji Ministarstva zdravlja i Kancelarije za skrining, organizovan skrining kancera dojke u okviru Nacionalnog programa za žene od 50 do 69 godina sprovodi se od 2013. godine, što podrazumeva pozivanje zdravih žena na mamografski pregled. Ukoliko je nalaz uredan, sledeći pregled sledi nakon dve godine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay