Početna Gradske teme Donacija za dobrovoljne davaoce krvne plazme za lečenje obolelih od kovida

Donacija za dobrovoljne davaoce krvne plazme za lečenje obolelih od kovida

0

U zavodu za transfuziju krvi Vojvodine potpisan je ugovor o donaciji knjiga Studentskog kulturnog centra za dobrovoljne davaoce krvne plazme za lečenje obolelih od kovida-19. Reč je o donaciji knjiga poznatih autora, ali i audio-izdanja, a taj vid saradnje, kako je najavljeno, biće nastavljen i u narednom periodu.

Od 1-og maja prošle godine, u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, urađeno je više od 1.100 afereznih procedura i prikupljeno je više od 2.200 jedinica rekonvalescentne plazme, od čega je dve trećine iskorišćeno za lečenje teško obolelih kovid pacijenata u zdravstvenim centrima širom Srbije. Antitela iz krvi osoba, koje su se oporavile od Kovida-19, pokazala su se kao efikasan način u zaustavljanju razvoja bolesti.

Najviše efekta ima ako se što ranije primeni. Čak su po američkom istraživanju njihove zvanične FDI agencije, u prva tri dana ako se ordinira onda ima najviše efekata -, rekla je docent dr Jasmina Grujić, Nacionalni program „Doniraj plazmu, spasi nekome život“.

Jedan od uslova da biste postali donor rekonvalescentne plazme, jeste da ste preležali kovid infekciju i da vam je titar antitela preko 6 grama po litri. Kako naglašavaju u Zavodu, dosadašnji donori moći će da nastave sa afereznom procedurom i nakon vakcinacije.

Projekat je predviđen do Nove godine i naravno da je to značajno jer neće ni vakcinacija odmah moći da se obavi u jednom trenutku niti će se taj kolektivni imunitet razviti tako brzo, tako da prikupljanje plazme ostaje aktuelno -, izjavila je prim dr Nevenka Bujandrić.

Obrad Škrbić iz Novog Sada redovni je davalac krvi i trombocita, a od prošle godine, kada je preležao koronavirus, i rekonvalescentne plazme. Studentski kulturni centar, na čijem je čelu, donirao je knjige za davaoce antikovid krvne plazme.

Reč je o donaciji knjiga poznatih autora, ali i audio-materijala, koji će se poklanjati svim budućim donorima krvne plazme. Saradnja Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Studentskog kulturnog centra nastaviće se i u narednom periodu, što je upriličeno i potpisivanjem ugovora o donaciji.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay