Početna Gradske teme Đorđe Balašević postaje počasni građanin Pule?

Đorđe Balašević postaje počasni građanin Pule?

0

Đorđe Balašević verovatno će postati počasni građanin Pule, piše Glas Istre.

Povelja “Počasni građanin Grada Pule” imaće dva dobitnika, a radi se o panonskom mornaru i prijatelju Pule Đorđu Balaševiću (posthumno) i profesorki Sabine Nagy iz Eisenstadta, jednoj od najzaslužnijih za više od dvadeset godina prijateljstva i saradnje, kroz razmene učenika, između Savezne gimnazije Kurzwiese iz Eisenstadta i pulske Italijanske srednje škole “Dante Alighieri”.

Glas Istre naglašava da konačnu odluku o spomenutim nagradama donosi Gradsko veće, i to 5. maja na svečanoj sednici Gradskog veća povoduom Dana grada, u spomen na oslobođenje Pule u Drugom svetskom ratu.

Prvi koncert u samostalnoj Hrvatskoj Đorđe Balašević održao je 2001. godine upravo u pulskoj Areni. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod je dodeljen Opštoj bolnici Pula.

Balašević je i jedan od svojih poslednjih koncerata održao u Puli, i to u avgustu 2019. godine. Kada je objavljeno da je umro, građani Pule su mu odali veliku počast. Pulska Arena bila je prepuna sveća i belih zečeva u spomen na Balaševića, a na dan ispraćaja u pulskoj Areni puštale su se Balaševićeve pesme u vremenu od 10 do 18 sati.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen