Početna Gradske teme Đorđe Balašević postaje počasni građanin Pule?

Đorđe Balašević postaje počasni građanin Pule?

Đorđe Balašević verovatno će postati počasni građanin Pule, piše Glas Istre.

Povelja “Počasni građanin Grada Pule” imaće dva dobitnika, a radi se o panonskom mornaru i prijatelju Pule Đorđu Balaševiću (posthumno) i profesorki Sabine Nagy iz Eisenstadta, jednoj od najzaslužnijih za više od dvadeset godina prijateljstva i saradnje, kroz razmene učenika, između Savezne gimnazije Kurzwiese iz Eisenstadta i pulske Italijanske srednje škole “Dante Alighieri”.

Glas Istre naglašava da konačnu odluku o spomenutim nagradama donosi Gradsko veće, i to 5. maja na svečanoj sednici Gradskog veća povoduom Dana grada, u spomen na oslobođenje Pule u Drugom svetskom ratu.

Prvi koncert u samostalnoj Hrvatskoj Đorđe Balašević održao je 2001. godine upravo u pulskoj Areni. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a prihod je dodeljen Opštoj bolnici Pula.

Balašević je i jedan od svojih poslednjih koncerata održao u Puli, i to u avgustu 2019. godine. Kada je objavljeno da je umro, građani Pule su mu odali veliku počast. Pulska Arena bila je prepuna sveća i belih zečeva u spomen na Balaševića, a na dan ispraćaja u pulskoj Areni puštale su se Balaševićeve pesme u vremenu od 10 do 18 sati.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen