Početna IT & Business 11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Nemačkoj – Nemački privrednici zainteresovani za...

11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Nemačkoj – Nemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije

0

11. Sarajevo Business Forum na temu “Nearshoring – perspektiva za region” održaće se 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je veće interesovanje inostranih privrednika za učešće na ovogodišnjem Forumu. Nakon uspešnih prezentacija Sarajevo Business Foruma u Bahreinu, Norveškoj i Jordanu, SBF je predstavljen u Nemačkoj. Poseta Nemačkoj i nemačkim institucijama održana je u sklopu posete delegacije iz Bosne i Hercegovine organizaciji Fondacije Konrad Adenauer.

U okviru posete predstavnici Bosna Bank International (BBI) održali su tokom posete sastanke sa Nemačkom industrijskom i trgovinskom komorom (DIHK), Saveznom unijom nemačkih udruženja poslodavaca (BDA), Unijom srednjeg preduzetništva i privrede (MIT), Centralnom asocijacijom nemačkog obrta (ZDH), energetskom kompanijom E.ON., Investicionom bankom Pokrajine Brandenburg (ILB), Ministarstvom za infrastrukturno i prostorno planiranje Pokrajine Brandenburg i Parlament Pokrajine Brandenburg, kao i Nemačkim institutom za istraživanje ekonomije (DIW) i druge.

„Nemačka je značajan investitor i najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine, a nakon održanih sastanaka sa nemačkim institucijama i organizacijama, otvorile su se nove mogućnosti saradnje bosanskohercegovačkih i nemačkih privrednika. Najveći interes iskazali su za sektor energije, tačnije za obnovljive izvore energije, turizam i proizvodni sektor.“, izjavila je Elma Agić-Šabeta, direktorka Sektora za kontrolu rizika BBI banke.

Na 11. Sarajevo Business Forumu učešće je najavio i Dr. Volker Treier, član Uprave DIHK (Nemačka industrijska trgovinska i komora) koji će se obratiti prisutnima na temu Nearshoringa, te perspektive Jugoistočne Evrope u kontekstu prebacivanja proizvodnje u zemlje Jugoistočne Evrope i uticaja rata u Ukrajini na navedene ekonomske tokove. Dr. Volker Treier izuzetno je cenjen nemački makroekonomista, često pristuan u nemačkim medijima, a od 2019. je izvršni direktor za spoljnu trgovinu i član Izvršnog odbora DIHK, koji je krovna institucija svih međunarodnih nemačkih trgovinskih komora.

Osim Dr. Volker Treiera, učešće na ovogodišnjem Forumu najavili su i Olga Zijverden, projekt menadžerka DIHK (Nemačka industrijska i trgovinska komora), Dr. Volker Treier,, Chamber Partnership Western Balkans (Partnerstvo komora Zapadnog Balkana), Martin Gaber, direktor Germany Trade and Invest za Zapadni Balkan, te Amra Šurković, AHK, Bosna i Hercegovina koji će biti panelisti i prezentatori na temu „Nearshoring“ drugog dana 11. SBF-a.

Online registracija učesnika otvorena je putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

Foto: Privatna arhiva