Početna Gradske teme Dragana Ćorić: Zakon ne može da iskoreni vršnjačko nasilje?!

Dragana Ćorić: Zakon ne može da iskoreni vršnjačko nasilje?!

0

ThinkstockPhotos-nasilje

Dan nakon što je u javnost isplivalo kontinuirano vršnjačko nasilje u novosadskoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” koje je vršila grupa osmaka nad dvojicom učenika šestog razreda, i dalje se svi pitaju ko je kriv, postoji li rešenje, kako zaštititi oštećene, i čijom odgovornošću se mogu smatrati ovakvi, sve učestaliji slučajevi u našim školama.

Dragana Ćorić, glavna inicijatorka “Aleksinog zakona” koji se temelji na borbi protiv vršnjačkog nasilja, poslednji događaj ocenjuje kao sliku društva, te da je ovo jasno upozorenje da je neophodno da se dese korenite promene.

To nije zdrav odnos među decom. To više nije zdravo društvo. Iako sam sa studentima pisala predlog ‘Aleksinog zakona’, više nisam sigurna da i jedan zakon može to da reši. Nešto je jako trulo u psihi te dece i to je ono što me zabrinjava i ni jedan zakon ne može to da iskoreni – smatra Dragana Ćorić.

Za psihološkinju Dajanu Jankov, ovaj slučaj nasilja iziskuje detaljno ispitivanje pojedinosti događaja i učesnika u njemu, smirivanje emotivnih tenzija u javnosti, kao i solidarnost, koja je žrtvama nasilja najpotrebnija.

Da je u OŠ “Branko Radičević” došlo do ozbiljnog incidenta, dokazuje i saopštenje Višeg javnog tužilaštva u kojem se navodi da je događaj kvalifikovan kao krivično dela zlostavljanje i mučenje, kao i krivično delo nanošenje lake telesne povrede. Očekuje se pokretanje krivičnih prijava protiv svih maloletnika za koje se sumnja da su izvršili krivično delo, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos