Početna Gradske teme Drastično veće cene iznajmljivanja stanova

Drastično veće cene iznajmljivanja stanova

0

Cene iznajmljivanja stanova u našoj zemlji su na istorijskom maksimumu. Za poslednjih godinu dana kirija je poskupela od 20 do 60 odsto u zavisnosti od strukture stana.

Najveću korekciju cena doživeli su trosobni i četvorosobni stanovi, jer je početkom godine, dolaskom većeg broja ukrajinskih i ruskih državljana, naglo skočila potražnja za stambenim prostorom veće kvadrature.

Do pre tri meseca za četvorosoban stan u Beogradu trebalo je mesečno izdvojiti u proseku 830 evra, dok je sada potrebno oko 1200.

U Novom Sadu kirija za takav stan košta oko 790 evra, 160 više u odnosu na april. Potražnja je, kažu agenti za nekretnine, godinama unazad veća od ponude, pa atraktivne lokacije brzo planu, kaže Mileva Kovačević iz beogradske agencije “Favorit nekretnine”.

Garsonjera u Krunskoj ulici u zgradi iz ’32. godine u izvornom stanju izda se za 400 evra odmah po oglašavanju. Isto tako stan u novogradnji na Lionu od 60 kvadrata, dvosoban, nov, sa parking mestom, dizajnerski uređen izda se istog dana za 1100 evra

Visoka tražnja za stambenim prostorom rezultat je, pre svega, dolaska velikog broja stranaca u poslednjih par meseci, prvenstveno iz Rusije i Ukrajine.

Dešava se čak da stanodavci otkažu najam dugogodišnjim podstanarima, kako bi svoju nekretninu izdali strancima za više novca.

Potražnja jeste porasla i ona jeste uticala na cene kirija, isto tako i povećanje cene kvadrata je faktor koji je prirodno uticao na to povećanje Što se cene tiče, one variraju i zaista za jednosoban stan treba da izdvojite od 200 do 350 evra u zavisnosti od mnogih parametara – kaže Teodora Aleksić iz novosadske agencije „Đina’s nekretnine“.

Prema podacima portala “Moja nekretnina” kirije u Beogradu i Novom Sadu su od marta do danas svakog meseca beležile rast za od 6 do 10 osto.

Period pred nama trebalo bi da donese smirivanje na tržištu rentiranja.

Subjektivni osećaj onih koji su u potrazi za stanovima je da su kirije nerealno visoke. Ipak poznavaoci tržišta tvrde da cene uvek odražavaju odnos ponude i potražnje.

Manja potražnja tokom leta zbog odlaska studenata trebalo bi da snizi cenu kirije i nešto povoljniji uslovi rentiranja mogu se očekivati do oktobra.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay