Početna Gradske teme Drugi Novosadski festival zanatskog piva posetilo 5.000 ljubitelja piva

Drugi Novosadski festival zanatskog piva posetilo 5.000 ljubitelja piva

IMG_0407

Protekli vikend, tačnije u petak i subotu, bio je pravi praznik za sve one koji vole “Kraft pivo” jer je Studentski kulturni centar Novi Sad organizovao Drugi Novosadski festival zanatskog piva koji je obeležila rekordna poseta sa više od 5.000 ljubitelja ovog popularnog pića.

Kineska četvrt, sa klubovima SKCNS “Fabrika” i klub “Quarter”, vrvela je od ljudi koji su imali priliku da probaju više od stotinu dvadeset vrsta piva različitih stilova.

IMG_0316

Pored degustacije posetioci su imali priliku i da poslušaju predavanja na temu istorije kraft pivarstva u regionu, razlike između kraft i industrijskog piva, razlike u stilovima piva, kako da u sopstvenoj kuhinji započnete proizvodnju, što je ujedno bio i jedan od ciljeva ove manifestacije – edukacija publike, negovanje lokalnih brendova i podržavanje malih lokalnih biznisa.

Novosadski festival zanatskog piva ove godine okupio je više 20 pivara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Festival je bio odlična prilika da se pivari susretnu, razmene iskustva i osnaže kraft zajednicu, ali i prilika da čuju komentare i sugestije konzumenata koji su bili krajnje pozitivni.

IMG_0217 copy

Prvog dana festivala za muzički program bio je zadužen sastav “Magic Buzz”, drugog “Moonshine Aligators”, a DJ Zupany, Dirty i Furashi držali su radnu temperaturu tokom festivala, dok nas je tokom dana sjajnim muzičkim izborom zagrevao DJ Jovan Gvero.

Posetioci su mogli uživati i u hrani specijalno pripremljenih menija posvećenih kraft pivima, a u velikoj festivalskoj zoni bilo je puno mesta za odmor ali i igru stonog fudbal i flipera. Programski urednik SKCNS, Jelena Krstanović, izjavila je da su utisci organizatora sjajni.

IMG_0445 copy

– U odnosu na prošlu godinu kada smo organizovali prvi put ovaj festival i bili prezadovoljni kako je prošao, ove godine smo potpuno iznenađeni koliko su Novosađani zainteresovani za kulturu kraft piva, i činjenicom da je u proširenom izdanju od dva dana i dva prostora sa izlagačima, ove godine bilo 5.000 posetilaca – izjavila je Krstanovićeva.

Možemo reći da je Novi Sad dobio još jedan značajan festival koji će ga svakako učiniti još primamljivijim za strane turiste kojih je i ovog puta bilo u velikom broju.

IMG_0333

Autor: Bojana Šević
Foto: SKCNS