Početna Gradske teme Društvo arhitekata Novog Sada poručilo Gradskoj vladi: Zaustavite radove u Narodnih heroja

Društvo arhitekata Novog Sada poručilo Gradskoj vladi: Zaustavite radove u Narodnih heroja

0

Foto Nenad Mihajlovic (1)

Društvo arhitekata Novog Sada oglasilo se nakon što je u cenrtu “Srpske Atine” nedavno počelo rušenje zaštićene zgrade nekadašnje Komunalne banke, nakon čega će na tom mestu biti podignut soliter.

DaNS navodi da su postupak izmene planskih dokumenata za ovu lokaciju i otpočinjanje građevinskih radova stvorili veliku zabrinutost i konfuziju u delu stručne i šire javnosti, a posebno jer nedostaje jasan uvid u najbitnije aspekte projekta budećeg objekta na ovoj lokaciji.

Zahtevamo od Grada i njegovih nadležnih institucija i službi da, u svrhu zaštite javnog interesa u pitanjima izgradnje grada, ponovu pokrenu postupak izmena i dopuna Plana generalne regulacije i pratećeg plana za tu lokaciju, kako bi se kroz dijalog i na osnovu stručnih načela došlo do adekvatnih urbanističkih parametara. Pitanje spratnosti, koeficijenata zauzetosti i izgrađenost za ovako osetljivu lokaciju moraju se ponovo razmotriti – poručuju iz Društva arhitekata Novog Sada.

DaNS zahteva i da se u novi plan unese obaveza raspisivanja javnog arhitektonskog konkursa za objekat na toj lokaciji, te da se do okončanja ovih procesa stopiraju svi građevinski radovi.

dans-saopstenje

Autor: NSHronika.rs
Foto: Nenad Mihajlović