Početna Gradske teme “Društvo ravnopravnih” zbog bahatosti građana pokrenulo akciju “Ni minut na žuto”

“Društvo ravnopravnih” zbog bahatosti građana pokrenulo akciju “Ni minut na žuto”

Oko pet odsto od ukupnog broja parking mesta u Novom Sadu pripada osobama sa invaliditetom. Taj procenat ne bi bio nedovoljan da ga koriste samo osobe sa invaliditetom. Zbog bahatosti građana, koji nemaju prava na ta parkirališta, ispaštaju oni kojima su parking mesta zaista potrebna, zbog čega je udruženje građana „Društvo ravnopravnih“ pokrenulo akciju „Ni minut na žuto“.

Parkiranje automobila u kome se nalazi osoba sa invaliditetom u Novom Sadu često može da bude prava agonija.

Postoji najmanje dva razloga za to. Prvi je što takva parking mesta, vrlo svesno i bez pardona, koriste vozači koji nemaju prava na to, pa su osobe sa invaliditetom primorane da svoja vozila ostavljaju na običnim parkiralištima.

“Često se nama dešava da parkiramo na mesto koje nije predviđeno za osobe sa invaliditetom koje nema koridor i onda ti se parkira neko blizu vrata i ti ne možeš da uđeš. Meni se desilo da sam izlazio na suvozačeva vrata i zamisli tu agoniju, a da pri tom treba da ubaciš i kolica u automobil stvarno može da bude patnja”, saopštio je Zvonko Nikolić.

Drugi problem sa kojim se suočavaju osobe sa invaliditetom jesu kriterijumi za dobijanje povlašćene kartice. Posledica toga jeste mnogo veći broj kartica od realnih potreba.

“To znači kad vidite da je neko parkirao na mesto za osobe sa invaliditeom, izađe iz kola i prošeta i vama nije jasno, kako on ima tu nalepnicu kada mu ništa ne fali”, rekao je on.

Kako bi se ti problemi prevazišli, udruženje građana „Društvo ravnopravnih“ pokrenulo je akciju pod nazivom „Ni minut na žuto“.

“Da li bi onaj ko se parkirao na mesto zauzimajući to mesto preuzeo i teškoće koje ta osoba ima. Vrlo često smo dobijali vrlo pozitivne komentare na to, ali je bilo i onih koji su rekli da to nije njihov problem, oni su umorni, oni se žure i moraju tu da stanu”, izjavila je Jasminka Simetić, predsednica udruženja „Društvo ravnopravnih“.

Akcija podela letaka nastaviće se i u narednom periodu, a plan je da volonteri Udruženja, obilazeći parkirališta, vide pravo stanje na terenu, o tome obaveste javnost i apeluju na nadležne, ali i građane da poštuju prava osoba sa invaliditetom.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen