Početna Gradske teme Država nezainteresovana za obnovu dvorca u Beočinu

Država nezainteresovana za obnovu dvorca u Beočinu

spicer1

Direkcija za imovinu ni nakon sedam meseci nije dostavila Opštini Beočin saglasnost za sklapanje ugovora o zakupu dvorca Špicer, zbog čega čega ne može da počne njegova obnova. Naime, Kulturni forum iz Sremske Mitrovice i Inicijativa za Kraljevinu Srbije iz Novog Sada zakupili su ovaj objekat na pedeset godina. Kako je porušeni dvorac u vlasništvu države, bez njene saglasnosti obnova dvorca ne može početi. Direktor Kulturnog foruma iz Sremske Mitrovice Radomir Jovelić Višerov, koji je o problemu obavestio i premijera Vučića, tvrdi da je ova godina otišla u nepovrat na štetu države, jer se nije konkurisalo na konkurse EU.

Čekajući saglasnost Republičke direkcije za imovinu ove smo godine propustili smod a konkurišemo na dva konkursa kod EU, gde smo bar na jednom od njih imali ozbiljnu priliku da prođemo. Nažalost, ostaje gorak ukus da je izgubljena još jedna građevinska sezona i šansa da se zaustavi dalje propadanje dvorca Špicerovih u Beočinu. Planirali smo da u njemu otvorimo muzej narodnih nošnji podunavskih regija, restoran s vinotekom, biblioteku, suvenirnicu, hostel, kao i kancelarije za turističke agencije. Projekat je vredan 1,5 miliona evra, a trebalo je da radovi završeni za tri godine“, kaže Jovelić za “Dnevnik”.

Oživljavanje starih objekata i ruiniranih kompleksa poput dvoraca, kasarni ili industrijskih objekata, takozvano braunfild investiranje, u svetu je hit već nekoliko decenija, a kod nas zbog nerešenog imovinskog pitanja zemljišta i nepostojanja evidencije državnih objekata, iskazano je slabo interesovanje za ovaj vid investiranja.

Po oceni NALED-a u samoj državi ni nema dovoljno podstocaja za braunfilde, a ono što bi se tako moglo nazvati dosta je nejasno. Kao poseban problem ističu i to što još uvek Srbija nema jasan pregled braunfild lokacija jer ni sama nema razjašnjeno pitanje vlasništva nad zemljom.

Iako u Srbiji ima više od hiljadu napuštenih objekata, ali i onih za čije održavanje država jednostavno nema para, brinfild investicije se mogu nabrojati na prste. Čak i oni koji su ušli u obnovu imaju problema jer nije razjašnjeno vlasništvo nad zemljištem a još uvek nije ni završen proces restitucije u kojem će svakako neki od danas napuštenih objekata morati biti vraćeni starim vlasnicima ili njihovim naslednicima.

Do kraja godine opštine treba da sačine precizne podatke o broju potencijalnih braunfild objekata. Tek kada Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja bude napravilo bazu podataka koje proslede lokalne samouprave, onda će država moći napraviti i određene podsticajne mere kako bi ubrzalu realizaciju ovakvih projekata, ali i kako bi se znalo šta se potencijalnim investorima nudi za obnovu i vraćanje starog sjaja.

Autor: Dnevnik
Foto: Dragan Perišić