Početna Gradske teme Šta je uzrok lošeg poslovanja nekada najprofitabilnijeg gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”?

Šta je uzrok lošeg poslovanja nekada najprofitabilnijeg gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”?

bilans_stanja

JKP “Vodovod i kanalizacija” poslovalo je u 2014. godini s gubicima, pošto su prihodi iz poslovanja tog preduzeća lane bili znatno manji od rashoda. Prema izveštaju o radu i finansijskom poslovanju ovog preduzeća za prošlu godinu, Vodovod lane beleži gubitak iz redovnog poslovanja u iznosu od čak 22 miliona dinara, “što je najgori poslovni rezultat u novijoj istoriji jedne od najvažnijih gradskih firmi”.

Ovaj podatak obelodanila je Demokratska stranka navodeći da je simboličan neto dobitak u iznosu od 1,4 miliona dinara, iskazan po završnom računu, u stvari rezultat realizacije tzv. odloženih poreskih prihoda iz prethodnih godina.

U prošloj godini, Vodovod je potrošio mnogo više nego što je zaradio, premda potrošačima isporučuje najskuplju vodu u Srbiji, a deo objašnjenja za porazan bilans leži i u nekontrolisanom zapošljavanju funkcionera i aktivista stranaka koje čine vladajuću većinu u Skupštini grada. Poslovodstvo Vodovoda, posle više meseci čekanja, poslalo je Gradskom odboru Demokratske stranke zvaničan odgovor na pitanja u vezi sa zapošljavanjem i u dopisu s potpisom generalnog direktora priznalo da su samo u prve dve godine sadašnje uprave u tom preduzeću zaposlena čak 134 čoveka na neodređeno vreme“, navode novosadske demokrate.

Ocenjuje se da su novozaposleni simpatizeri ili članovi stranaka koje su dobile na upravljanje ovo preduzeće od septembra 2012. godine, a to su SPO i pokret Dinara-Drina-Dunav, te da su upravo ovi drugi na optuženičkoj klupi zbog kupovine glasova na lokalnim izborima.

Vodovod: Investicija za tri godine više nego za dve decenije

U JKP “Vodovod i kanalizacija” tvrde da su poslovali pozitivno i da prihode ulažu u dalje investicije.

Cilj nije da se ostavaruje dobit i da novac leži na računu firme, nego da se iskoristi u investicije, u razvoj komunalne infrastrukture, da svaki građanin Novog Sada dobije vodu do svog doma, kao i kanalizacioni priključak. Tek kada se to obezbedi, cilj će biti ostvarivanje dobiti i punjenje gradskog budžeta“, kažu u ovoj firmi i dodaju da je u poslednje tri godine Vodovod realizovao više kapitalnih investicija nego u protekle dve decenije.

Kaže se i da je u Novom Sadu smanjena potrošnja vode, “pa su samim tim i prihodi preduzeća manji”, dok cena nije povećavana u poslednje tri godine kako to tvrde demokrate. U Vodovodu još podsećaju da je za vreme prethodne vlasti, u toj gradskoj firmi zaposleno više od 250 ljudi, od toga više od 50 u jednom danu.

Podsetimo, pre čuvenog “prekomponovanja” vlasti u Novom Sadu u septembru 2012. godine, direktor Vodovoda bio je Branko Bjelajac, kadar blizak Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Nakon toga, s promenom vlasti, Vodovod su preuzele dve gore navedene novosadske biznis grupe. Prva kontroliše javne nabavke, a druga zapošljavanja i zaposlene u ovom preduzeću, sigurne glasove, itd.

Autor i foto: 021.rs