Početna Gradske teme Alarmantna nestašica MMR vakcina zabrinula roditelje

Alarmantna nestašica MMR vakcina zabrinula roditelje

igla,-medicina,-vakcina,-otpad-wide

Roditeljski portal Bebac (bebac.com) ocenio je danas da je nedopustivo što su roditelji onemogućeni da vakcinišu svoju decu. Taj portal je tražio od nadležnih da reaguju i po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja i ne čekaju epidemiju. U saopštenju roditeljskog portala se ističe da je država opet pokazala da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta.

Zbog neažurnosti i neodgovornog ponašanja nadležnih za raspisivanje tendera, jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena“, navodi se u saopštenju portala Bebac.

U njemu se dodaje da se nestašicom vakcina onemogućava zdravstvena zaštita deci i uzrokuje mogućnost stvaranja epidemije. Portal je podsetio da je u junu alarmirana javost zbog epidemije malih boginja u centralnoj Srbiji, te da su sada roditelji u opravdanom strahu od pojave epidemije morbila i zauški na teritoriji cele Srbije.

Loša organizacija tenderske dokumentacije ne može više da bude izgovor za nesposobnu državu i Ministarstvo zdravlja, a kada su u pitanju vakcine, taj izgovor im je dobro poznat. Krajnje je vreme da svoj posao konačno shvate ozbiljno i počnu preventivno i pravovremeno da obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za najmlađe“, poručuje se u saopštenju roditeljskog portala Bebac.

Autor: bebac.com
Foto: sxc.hu