Početna Gradske teme DS: Informatici preti bankrot; SNS: Proveriti kako su radile i demokrate

DS: Informatici preti bankrot; SNS: Proveriti kako su radile i demokrate

informatika-novi-sadJKP “Informatika” posluje sa sve većim gubicima, a aktuelna gradska vlast upropastila je ovo preduzeće za naplatu komunalnih usluga, saopštava Gradski odbor Demokratske stranke.

Ukoliko “Informatika” nastavi da posluje na sadašnji način i da se zadužuje sadašnjim tempom, dugovi će već do kraja ove godine biti veći od ukupnog kapitala čime sestvaraju zakonski uslovi i za bankrot, upozoravaju u GO DS.

“Budući da se iz izveštaja o poslovanju za 2015. godinu jasno vidi kako je poslovodstvo na različite načina kršilo zakone, neophodno je da Državna revizorska institucija, Budžetska inspekcija i drugi državni organi koji kontrolišu rad javnog sektora odmah uđu u ‘Informatiku’ i zaustave bezakonje i propadanje važnog gradskog preduzeća, a protiv krivaca za sadašnje stanje pokrenu zakonom predviđene kaznene postupke. Iz Izveštaja se vidi da je ukupan dug ‘Informatike’ dostigao gotovo 800 miliona dinara, što čini 78 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća. Čist gubitak iz poslovanja lane je iznosio 21,5 miliona dinara, uprkos tome što je ‘Informatici’ samo iz gradske kase uplaćeno 25 miliona dinara, od čega čak 10 miliona dinara na ime naknade za naplatu takozvanog eko-dinara. Formalna dobit od svega 404.746 dinara je knjigovodstveno iskazana na osnovu nekih neposlovnih prihoda, a više miliona dinara je očigledno nezakonito potrošeno”, navode novosadske demokrate.

Gradska opozicija kritikuje čelnike “Informatike” koji su na reprezentaciju potrošili čak 2,5 miliona dinara, pet puta više od planirane sume. “Dok je, umesto planiranih 1,8 miliona dinara, blizu četiri miliona dinara rasuto za ‘reklamu i propagandu’. Svi pomenuti podaci, ali i ostali negativni pokazatelji, dobro su poznati i gradskoj vlasti, koja ništa ne preduzima kako bi se stanje u ‘Informatici’ popravilo i time implicitno priznaje da pokrovitelji i zaštitnici bezakonja u gradskom preduzeću, koje je ustrojeno tako da praktično ne može poslovati s gubitkom, sede u Gradskoj kući”, zaključuju u GO DS.

SNS: Treba inspekciju uvesti u sve institucije, na svim nivoima

Gradski odbor Srpske napredne stranke odgovorio je da se “slaže sa pojedinim predlozima” u današnjem saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke. SNS, kako kaže, podržava predlog demokrata da predstavnici Državne revizorske institucije, Budžetske inspekcije i drugih državnih organa, koji kontrolišu rad javnog sektora, uđu u JKP “Informatika” i provere zakonitost rada ovog preduzeća.

“I ne samo ovog, nego i svih ostalih javnih preduzeća i institucija na sva tri nivoa vlasti – lokalnom, pokrajinskom i republičkom. Za razliku od demokrata, Srpska napredna stranka predlaže da provera zakonitosti rada obuhvati period od 16 godina – od takozvanih ‘petooktobarskih promena’ do danas. Ukoliko naš predlog bude uvažen, apelujemo na pravosudne organe da oduzimanjem pasoša spreče bežaniju glavom bez obzira kadrova Demokratske stranke i njihovih brojnih koalicionih partnera, pošto bi na videlo konačno izašli svi podaci o kriminalu za koji je sinonim upravo DS. Kamo sreće da su pravosudni organi, posebno oni koji se bave organizovanim kriminalom, reagovali tokom kriminalnih privatizacija u Srbiji. Tada bi bila spašena mnoga preduzeća, a veliki broj radnika ne bi sada bio na prosjačkom štapu”, poručuju u GO SNS.

Kako se dodaje, demokrate su “‘nenamerno’, kao i uvek”, izostavili detalj da je dug “Informatike” onaj koji se godinama nagomilavao, što obuhvata i period gradske vlasti koju su predvodile demokrate.

“Srpska napredna stranka i aktuelna gradska vlast učiniće sve kako bi se stabilizovalo stanje u ovom preduzeću, tako da zaposleni u ‘Informatici’, kao i građani Novog Sada, ne treba da imaju dilemu kada je u pitanju njegovo očuvanje. To će, kao i u brojnim drugim slučajevima, značiti racionalizaciju poslovanja i bolne rezove koji su neminovni kako bi se preduzeće postavilo na zdrave noge”, navode u SNS.

Autor: 021.rs